monitor.bg
Понеделник 7 Април, 2008
Ядовете вдигат кръвното, храната може да го свали
Изхвърлете от менюто мазните храни, тестеното и солта

Факт е, че в скандинавските страни, където по традиция не консумират много плодове и зеленчуци, благодарение на нерафинираните продукти и рибата хипертонията и свързаните с нея инфаркт и инсулт е много по-рядка, отколкото у нас.
.
ОТ ПРИРОДАТА
Алтернативната медицина дава възможност кръвното налягане да се поддържа в норма. Тя обаче има помощно зна-чение и не бива да се разчита, че ще излекува заболява-нето, ако не променим начина си на хранене.

ПОЛСКИ ХВОЩ. Това е една от билките с най-добро действие, включител-но диуретично. Две супени лъжици от билката се варят 10 минути в 600 мл вода, пие се 3- 4 пъти на ден по една винена чаша. Полс-кият хвощ може да се заме-ни със същата доза брезови листа.

ПРОЦЕДУРА. За бързо смъкване на кръвното налягане с голям успех може да се приложи следната процедура: намок-ря се с оцет хавлиена кърпа и се стъпва върху нея за 5-10 мин.

ЛЕНЕНО СЕМЕ. При високо кръвно е добре преди всяко хранене да се пият по 1-2 чаени лъжички или капсула ленено масло. Лененото семе е по-лековито. То се мели в електрическа кафемелачка. След това се забърква на каша с вода, компот или друга течност. Дневната доза трябва да е до 1-3 супени лъжици.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ. Добро действие, вклю-чително и успокоително, има шербетът, приготвен от 2- 3 чаени лъжички ябълков оцет и лъжичка мед, разтворени в чаша хладка вода. Полезни са и всички занимания, които намаляват стреса.
.
ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА

 

Хроничното недоспиване - по-опасно за жените

Хроничното недоспиване е много по-опасно за жените - до този извод са стигнали лекари, проучили подробно състоянието на 210 мъже и жени на средна възраст, които никога не са имали сериозни проблеми със здравето. 40% от участницитe не спели добре. Необходими им били около 30 минути, за да заспят. Освен това се будели по-често нощем. Сравнявайки състоянието на мъжете и жените от тази група, изследователите от университета "Дюк" стигнали до извода, че при жените с нарушен сън рискът от сърдечносъдови заболявания и диабет от тип ІІ е значително по-висок.

Възрастта прави хората по-либерални

Ново изследване опроверга наложеното мнение, че хората стават по-консервативни с напредването на възрастта. Учени от университета в Пенсилвания установиха точно обратното - лицата над 60 г. са по-либерални от по-младите. Учените анализирали данни от 25 анкети, проведени между 1972 и 2004 година, които отчитали промените в нагласата в различен етап от живота. Отбелязани са и политическите предпочитания на общо 46 510 американци, включително мнението им за промяната в политическата и икономическата роля на жените. Другите въпроси в анкетата били за атеизма и хомосексуалзма, изобщо за сексуалните навици, както и за евтаназията. Промяна в отношението по тези теми имало както в групата 18-39 г., така и сред тези над 60 години. По-възрастните определено стават по-толерантни, твърдят учените.

Мъжете с нисък тестостерон страдат от депресия

Австралийски учен твърдят, че ниските нива на мъжкия полов хормон водят до депресия. Те базират това заключение на наблюдение върху 3987 мъже на възраст между 71 и 89, дали информация за своето здравно състояние. Мъжете се оплаквали от депресия и проблеми в паметта. Лекарите анализирали нивото на мъжкия полов хормон. Мъжете, които били с депресия, имали сравнително ниско ниво на хормона. Макар и да не се знае каква точно е причинно-следствената връзка, се смята, че тя може би се крие във въздействието на хормона върху невротрансмисията в мозъка.

Пейсмейкърът може да стане жертва на хакери

Пейсмейкър и сърдечни дефибрилатори, които вече са изработени на базата на безжични технологии, са уязвими за хакерски действия, които могат да бъдат фатални, предупреждават учени. Тези технологии позволяват на кардиолозите да контролират от разстояние нормалното функциониране на имплантите и да ги настройват, което спестява на пациентите постоянни посещения при лекаря или хирургически интервенции. Това обаче носи и рискове. Хакери могат да препрограмират от разстояние устройствата, имплантирани в пациентите, или да получат конфиденциална медицинска информация за тях, съобщи Кадайоши Коно, професор във Вашингтонския университет в Сиатъл и автор на изследването.


 


 


 
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява