monitor.bg
Петък 28 Декември, 2007
Наслука
Едри щуки се крият във водите на “Негован”
Кълват на жива или силиконова рибка с вибрираща опашка
.
Мястото е добро за шаранджии
Язовирът край Негован от край време се слави и с присъствието на тлъсти шарани. Те са концентрирани по-скоро на малкия водоем, където е по-плитко. В баластриерита те рядко се обаждат. Там сладководното не се чувства комфортно поради наличието на големи дълбочини.

За шаран захранването на мястото за риболов е негласно правило, което е известно на всеки въдичар. В захранката е добре да сложите компоненти от стръвта, с която ще ловите. Сред любимите изкушения за люспестия шарко са кюспе, царевица, тесто, коричка хляб. Често кълве и на торен червей. Отлични резултати дава ароматизирането на царевичните зърна и тестото. Ванилията е сред любимите миризми на шарана, може да пробвате и поносимостта му към карамел и шоколад.

Със стръвта експериментирайте и извън лакомствата, които посочихме, че го изкушават. Може да омесите тесто от хляб с настърган кашкавал и прах от свинска гранула. За захранка ще ви свърши работа и по-рехава консистенция със замесен хляб и кюспе. Лесно ще я забъркате и на място с вода от язовира.
.
Комбинирай бял и торен червей

Рибното разнообразие на “Негован” далеч не се изчерпва само с присъствието на щуки и шарани. От представителите на хищните видове се ловят бяла риба и костур. Сред мирните сладководни обитатели са уклей, каракуда, червеноперка, бабушка, лин. Плевелната риба, като слънчевката, характерна за почти всеки водоем в България, е по-скоро дразнеща и нахална пречка по време на излет. В някои дни тя много изнервя въдичарите, като им хаби стръвта за други дребосъци, които, препържени, са перфектно мезе за бира и бяло вино.

За да привлечете вниманието на каракудите, червеноперките и уклея, захранете мястото със смес от готовия продукт „Сезони" и бисквитена галета. Подгответе се с различна стръв. Белият червей тук е универсален - на него освен споменатите мирни риби кълве и костурът. Пинкито се слави също като подходяща стръв. Не пропускайте да пробвате и с комбинацията между бял и торен червей.

.
СЪВЕТИ. КАК ДА НАДХИТРИМ СЛАДКОВОДНИТЕ

Пазете се от папура


Закачената риба търси спасение в тръстиката.

Водоемът край Негован има папур, което е и добро, и лошо за въдичарите. Със сигурност около него се навъртат представители на семейство шаранови. От друга страна обаче, неговото присъствие никак не е радостно за привърженицете на риболова на щуки. Това за хищника значи спасително място, към което той се отправя, щом усети забита в устата си кукичка.

Като закачите щука, стремете се максимално бързо да контролирате линията и да почнете постепенното й обиране, като водите рибата към брега. Не успеете ли, папурът ще ви създаде проблем. Изпуснете ли закачената риба да се шмугне в него, спукана ви е работата на линията. И металният повод няма да ви спаси от скъсване, щом хищникът намотае кордата около папура.


Излъжете костура с “помпане”


И уловът на дребен костур носи емоции на въдичаря.

Този начин на ловене на костур се ползва при ловене на костур от лодка предимно при студено време. За примамка на линията се слага зимна блесна. Последната играе ролята и на тежест.

Над блесната се закачва допълнителна тройка. Тук някои въдичари прилагат малък трик. Те омотават стъблото на куката-тройка с червен конец. Всеизвестно е, че костурът има силно предпочитание към червения цвят, затова и примамките с такава украска дават най-добри резултати при улова на хищника. Именно ролята на намотания червен конец е да бъде забелязана тройката от костура.

Техниката на водене на примамката е следната: Най-напред отпускате блесната към дъното и когато усетите падането й, с поредица от леки движения я придвижвате нагоре-надолу. При този монтаж повечето от костурите се закачват на тройката над блесната.


Наблегнете на фините такъми


На плувка се ловят средни по размери шарани.

Повечето шаранджии залагат основно на метода на тежко. Не бива обаче да го издигате в култ. Нищо не ви пречи да хвърлите една пръчка и на леко. Но вместо да седите в очакване индикаторът на кълването да регистрира удар на линията, по-добре не си губете времето, ами си спретнете и пръчка на леко.

Не ползвайте мачов прът, само ще ви пречи при ваденето на рибата. По-къс телескоп ще свърши перфектна работа. Комбинирайте го с лек модел макара, за да не уморява ръката. Влакно с диаметър 0,18 мм е точното попадение. Подвижно монтиран ваглер и подходящо утежнение са достатъчни, а на края на линията - кука номер 8, бяла, кована.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява