monitor.bg
Петък 16 Ноември, 2007
93 българи взеха дипломи в Солун
Принцеса и топрежисьор станаха почетни доктори на Сити колидж
.
Мегаклис Петмeзас, зам.-ректор на Сити колидж - филиал на Шефилдския университет: Инвестираме в практическото образование

- Какво отличава английските университети от останалите висши училища в Европа?

- Главното, което отличава английските университети от останалите европейски висши училища е това, че те се адаптират по-бързо и по-добре към изискванията, поставени пред съвременното образование. Те активно инвестират в научни изследвания и в практическата страна на образованието, без разбира се да подценяват и академичното начало.

- Какви са впечатленията Ви от работата на българските студенти в университета?

- Не искам да прозвучи като дискриминация, но българските студенти са винаги сред най-добрите ни възпитаници и не само защото се стараят в процеса на обучение и постигат отлични резултати, а защото ги ценим като характери и личности. Те са истинска ценност за университета. Аз следя кариерата им след дипломирането и съм много горд с успехите им.

- Какви са плановете на университета да се развива на Балканите?

- Често ми задават този въпрос през последните 5 години. Не предвиждаме да правим център за обучение в София, защото това е трудна и скъпа инвестиция, а двата града са само на 3-4 часа път. Солун е по-близо до София, отколкото Варна. Ние сме в един регион, комуникациите стават все по-добри и като членове на Европейския съюз между нас няма граници.  

- Как ще се развива образованието в следващите години?

- Два са основните пътя, по които ще се развива образованието в глобален мащаб през следвашите години. Единият е разширяване на обхвата на научните изследвания за решаване на проблемите и намирането на отворени решения за тях. Второто направление според мен ще бъде още по-голямото отваряне на висшето образование към изискванията на реалния свят, защото сега обучението в глобален мащаб е все още много академично.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява