monitor.bg
Събота 14 Юли, 2007
Съпругата на художника прави изложбата 3 години след смъртта му
Тодор Цонев пак на “Шипка”
Освен карикатури, експозицията включва пластики, живопис и графики
.
ФАКТИ
През 1970 г. Тодор Цонев открива първата си самостоятелна изложба "Сатирична пластика - незабравима галерия от образи на герои" от новата ни история - 142 творби.

През 1977 г. открива втора самостоятелна изложба "Сатирична пластика" с около 350 творби. 

През периода 1991-1999 г. Тодор Цонев, в сътрудничество с Мария Овчарова, издава вестник "Сатира". В дневника си Тодор Цонев пише: "Всички ние, които издавахме и списвахме в. "Сатира", не успяхме да променим света, но и той не можа да ни промени!"
.
АРТ. Бърз поглед върху културните събитиЯ

 

АННА ДАНАИЛОВА, величана от медиите в родината си като “руската Агата Кристи”, пристига в България, за да представи книгите си “Игри с тъмното минало” и “Дамата от Амстердам”, издадени от “Персей”. Между 16-и и 20 юли авторката на 40 криминалета, ще се срещне с читатели в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Благоевград. Премиерите ще са в книжарници “Хеликон”. Данилова има музикално и литературно образование. В Консерваторията е завършила теория на музиката и пиано, а в Литературния институт “Максим Горки” - литература. Действието в “Игри с тъмното минало” се разиграва в Созопол, където писателката почивала преди две години. 

МОЗАЙКИ, дървопластика, керамика, накити и текстил включва най-новата изложба в галерията на СБХ на ул. “Шипка” 6 под мотото “Без граници”. Сред представените автори са Никола Шаманов, Христо Стефанов, Венера Константинова, Олег Гочев, Илия Илиев, Мариела Иванова, Йоана Кемилева, Мариана Райнова, Иван Георгиев, Ивайло Дженев, Петър Маламатенов,, Йордан Маринов.

ДНЕС ЗАПОЧВА Международният фолклорен фестивал “Витоша”. Началото ще в 19.00 часа с шествие по маршрута НДК- бул. “Витоша”- Градската градина”. Във феста ще се включат участници от 11 държави Индонезия, Италия, Китай, Литва, Грузия, Корея, Унгария, Венецуела, Румъния, Кипър, Армения, както и наши състави. Събитието ще продължи до 20 юли. 

КОЛЬО КАРАМФИЛОВ подреди най-новата си изложба в бизнес център на бул. “България” 102. Експозицията под мотото “Чисто” включва 11 творби, които залагат на контраста на черното и бялото. Сред тях е и  тази инсталация, озаглавена “Гатанка”

ПЛАСТИКИ ОТ ДЪРВО дялат до края на месеца художници в село Ясна поляна. Изявата им е в рамките на 18-ия национален пленер по скулптура от дърво. Четирима от резбарите са българи, един е от Македония. За артистичната акция в крайморското село пристигна от Израел пристигна Левана Синкелщайн, която бе сред основните участници в пленера през 2005 г. След приключването на пленера произведенията ще останат на разположение на кметството и отново ще бъдат монтирани в откритата галерия в централната част на Ясна поляна.

.
Откриха оригинал на Караваджо

Италианска реставраторка откри оригинал на гения Караваджо. Скицата към прочутата картина на художника "Свети Йероним", досега била смятана за копие. Изследванията на Роберта Лапучи от Флоренция обаче доказали, че тя е оригинал на майстора от Ренесанса, предаде Франс прес.

"Имах известни съмнения, когато започнах да изследвам онова, което ми бе представено като копие. Направих обаче мултиспектрален анализ и съм убедена, че творбата, изобразяваща Св. Йероним, е скица, направена от самия Караваджо", обяснява експертката.

Тя трябвало да бъде включена в голяма изложба в Малта, посветена на Микеланджело Меризи да Караваджо. Преди осем месеца я поверили на реставраторите. Дотогава се смятало, че тя е копие на картината "Св. Йероним", нарисувана от Караваджо през 1606 г. и изложена в катедралата във Валета, Малта.

Лапучи открила първите наброски с четка върху платното и заключила, че несъмнено става дума за творба от Караваджо. С помощта на радиография, химичен анализ, ултравиолетови лъчи открихме първите скици върху платното, поясни тя.

Според нея тази недовършена творба е послужила като основа за създаването на картината "Св. Йероним".

.
Eнциклопедия на българските автори

ВАСИЛ ЗАХАРИЕВ (1895 - 1971)

Има нещо мистично в него. Влияние от сецесион в ранните творби, за да стигне до поезията на графиката. И все пак е земен и реален. А може би с това печели.

Рубриката се води от Игор Марковски от аукционна къща "Аполон и Меркурий"

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява