monitor.bg
Понеделник 4 Юни, 2007
ОТ ПРИРОДАТА
Сироп от бъз вдига имунитета

.
РЕЦЕПТИ
- Чай

Две  супени лъжици сушени бъзови цветове се запарват в половин литър вряла вода и стоят 10 минути. Добре е чаят да се пие топъл и за целта се прецежда и съхранява в термос. При кашлица, бронхит, бронхит и добре да се се подслажда с мед.

При болки в гърлото със същия чай може да се прави гаргара на всеки ча .

По същия начин се приготвя чай от бъзови листа. Те съдържат антипневмоничен фактор и са ценно допълнение към лечебните схеми при хроничен бронхит, астмата и други белодробни заболявания.

- При ужилване

Пресните бъзови листа са изключително полезни при ужилвания от различни насекоми - пчели, оси, комари и пр. Рецептата е проста. Откъсва се пресен бъзов лист, намачква се малко и се натрива нажиленото място. Ако е минало време, с листата се прави превръзка или се закрепят за мястото с лепенка. Успокояващото действие на билката е бързо. 

- Сироп

Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Приготвя се от черен бъз. нужни са 30 цвята бъз, 2 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина , 1 литър вода. Цветовете се накисват във вода за 24 часа като ги затискат така че да са покрити с вода. Полученият сок се прецежда, добавя се захарта и лимонената киселина и се бърка докато се разтвори напълно. След това сиропът се налива в бутилки. Те се пълнят догоре, така че да не остава въздух. Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява