monitor.bg
Събота 25 Ноември, 2006
Тя не се “чува”, само рентгенът “вижда” раираната дреха на белия дроб
Понякога пневмонията слага маската на друга болест

СНИМКИ: Иван Негрвски
По време на визитация болните не пропускат да питат лично шефа на клиниката за състоянието си.
.
Д-р Милена Енчева:

Бронхопневмонията протича тежко на фона на други общи заболявания - сърдечносъдови, диабет, хронична обструктивна болест на белия дроб - ХОББ. Тези болни трябва да вземат предпазни мерки 3 месеца преди началото на грипния сезон и да започнат имунопрофилактика. 

Всички тези болни са с нарушени дихателни функции и при тях и най-малката инфекция протича с усложнения. Най-честото заболяване, например, хроничната обструктивна белодобна болест, уврежда всички структури на белия дроб. Дихателнита пътища се стесняват и белият дроб не е така еластичен - не поема достатъчно  кислород и това затруднява функциите му. За по-добра имунна защита хронично болните трябва да вземат респивакс или бронховаксом. Тези препарати се пият 3 месеца по схема. Те противодействат на най-честите бактерии и създават имунитет. На пракитка те са имуностимулатори, които повишават съпротивителните сили спрямо най-честите причинители на тези дихателни болести. Затова е добре да почнат да се пият още от края на лятото.

.
Началникът на Клиниката по белодробни болести във ВМА доц. Коста Костов: Опасно е да се самолекуваш безразборно с антибиотици
- Д-р Костов, увеличават ли се респираторните заболявани с усложнения, които се налага да се лекуват при вас?

- Напоследък има повече болни, които стигат до клиниката, защото не са лекувани адекватно. При едни лечението е започнало късно, късно е потърсена специализирана помощ, при други усложненията са резултат от самолечение. Обща практика е у нас всеки да се лекува сам и то с антибиотици.

- Така е, но в аптеките се продават антибиотици без рецепта. Всеки може да си избере.

- Няма страна в света, където човек да влезе в аптека и да му дадат антибиотик без рецепта или аптекарката на своя глава да замени този, който е изписан от лекар, с друг. Не може това да е практика в една страна, която влиза в Европейския съюз.  В стремежа си за бърза печалба обаче някои аптеки продават безконтролно антибиотици. Така болният решава сам с какъв антибиотик да се лекува. Освен че едва ли ще помогне, той може да увреди други органи - бъбреци, черен дроб. А състоянието може въобще да не налага лечение с антибиотик.

- Защо?

- Грешка е болният да пие антибиотик в първите 3 дни от началото на остра респираторна инфекция. Защото най-често вирусните инфекции протичат от 3 до 5 дни с температура. В този период се прилагат обичайните медикамети. Трябва да се изчака и да се наблюдава дали това не е достатъчно. След това да се прецени дали се налага антибиотик. Да се взема антибиотик на сляпо е като да береш гъби, без да ги познаваш. Не всички ще се отровят, защото процентът на отровните гъби у нас не е висок. Като пие "някакъв" антибиотик, един може да се оправи, друг ще се оправи, но с дефект, а за една част рискът от смърт е реален. В повечето случаи ние подбираме антибиотик или комбинация от антибиотици, които съчетават няколко лечебни действия. Това обаче е работа на специалист и се прави след редица изследвания. Пневмонията е също толкова сериозно заболяване, както и инфарктът. Смъртността от пневмонии,  придобити в обществото, е е висока - 4 процента. С други думи, на 100 души с пневмонии 4 са застрашени от смърт.

- Как човек може да попадне във вашата клиника и да се лекува действително във VIP условия?

- Ние приемаме като всяка друга болница по всички белодробни клинични пътеки на здравната каса. Ако болният има направление за болнично лечение, минава първо през консултативния кабинет на поликлиниката. Това е при спешни случаи. Хронично болните с ХОББ, астма, белодробен карцином  е добре да имат направление от пулмолог от ДКЦ , а не от личния лекар и да си направят предварително всички изследвания, за да сме по-експедитивни с лечението.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява