Варна застига София по строителство на нови сгради

Агенция Монитор - сряда, 03-08-2016 - 17:04

Варна застига столицата по строителство на започнати нови сгради, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Във Варна новите сгради, които в момента се строят са 117 на брой, докато в София са – 129.

Спрямо първата половина на миналата година планираното ново строителство в столицата на жилищни сгради намалява. Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в столицата за периода януари-юни 2016 г. отчитат спад от 4,4%, след като през първата половина на миналата година отбелязаха ръст от 54%.

Статистиката показва, че през второто тримесечие на 2016 г. местните администрации в България са издали разрешителни за строеж на 1216 жилищни сгради с 4438 жилища в тях. В сравнение със същия период на миналата година разрешителните за жилищни сгради нарастват с над 22%, а апартаментите в тях – с 29 на сто.

Най-голям брой разрешителни за строеж са издадени в София, Пловдив, Варна и Бургас. Най-много жилища пък предстои да бъдат започнати отново в столицата – 1330, Пловдив – 854, Бургас – 522, и Варна – 380.

Индустриалното строителство остава концентрирано в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. От Северна България най-предпочитаните от инвеститорите градове са Русе, Шумен и Плевен. Известно раздвижване през последните няколко тримесечия има и във Враца и Монтана.

При другите сгради, където попадат и промишлените, е отчетен спад на издадените разрешителни за първата половина на годината спрямо същия период на 2015 г. от малко над 7 на сто.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.