Рекетът на псевдозелените може да струва на страната стотици милиони евро, ако не успеем да завършим „Струма“ навреме.
СНИМКА МОНИТОР
Депутати предлагат за обекти от национално значение

Бързо производство за жалбите по ОВОС

Агенция Монитор - сряда, 12-07-2017 - 16:28

Режат възможностите на „зеления октопод“ да спъва важни проекти

Трима депутати от ГЕРБ - председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов, предлагат радикално изменение на Закона за опазване на околната среда, с което да ускорят процедурите по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Поправките вече са депозирани в деловодството на парламента, съобщи БГНЕС.

Народните представители предлагат решенията на първоинстанционния съд по ОВОС

 

да са окончателни за обекти от национално значение

 

които са определени с акт на правителството. Приемането на поправките би прекратило негласната практика чрез поредица от обжалвания да се спират и протакат във времето на важни инвестиционни проекти от национално значение.

Подобни са казусите с автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта Банско. Такъв би възникнал и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”. Поправките биха ограничили и влиянието на множество псевдо екоорганизации, които често използват съдебни процедури, за да попречат на реализацията на проектите.

“С цел

 

да се съкрати съществено времето за процедиране

 

и влизане в сила на решенията за изграждането на обекти с национално значение, и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване считаме, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на МС за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по осведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение за ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решенията по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС”, гласят част от мотивите на вносителите. Те са категорични, че

 

обществеността ще запази правото си да изразява своето мнение

 

по резултатите от ОВОС на най-ранен етап. Друг съществен момент, който депутатите предлагат е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до 6 месеца от тяхното депозиране.

Единият от вносителите Данаил Кирилов обясни за „Монитор“, че подобна практика за едноинстанционно производството има в много европейски държави. „България е сред изключенията, където има навсякъде триинстанционно“, добави депутатът.

Ивелина Василева също потвърди за „Монитор“ наличието на подобна практика на едноинстанционно производство като предлаганата в законопроекта, когато става дума за национални обекти. Според нея има я и в българското законодателство, но законът трябва да предвиди тя да се използва и за важните проекти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.