СНИМКА МОНИТОР

Скокът на водата най-голям в по-бедните райони

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 20-12-2017 - 09:00

В Монтана социално поносимата цена по-висока от Варна, Бургас и Пловдив

От началото на януари в няколко от най-бедните райони като Монтана, Враца, Силистра скокът на водата ще е най-голям, сочат данни от решенията на КЕВР за одобряване на новите по-високи цени в 14 области на страната .

В област Монтана например

нарастването на цената е с над 15 ст. на кубик

и от 1 януари се вдига до 2,875 лв. Така тя ще стане по-висока, отколкото в много по-богатата Бургаска област, където водата поскъпва от нова година до 2,729 лв./куб. м. Интересното е и друго, че по южното Черноморие социално поносимата цена на ВиК услугата, изчислена от КЕВР е 5,446 лв. на кубик, а в Монтана, която е част от най-бедния район в ЕС, тя е с почти половин лев по-висока и е фиксирана на 5,929 лв. Тя е по-висока още и от тавана и в други богати области като Варна и Пловдив, като единствено е по-ниска от тази на „Софийска вода“, която е 8,786 лв.

В друга сравнително бедна област - Враца новогодишният скок на водата ще докара цената на кубика до 3,034 лв. Той е втори и така в рамките само на месец услугата поскъпва с 61 ст. Таванът на социална поносимост тук е определен на 4,375 лв., като той е само с 1,34 лв. над вече определената стойност на услугата. В други 2 области също ще има второ поскъпване от 1 януари само месец след предишното. Едната е Ямбол, където с двата скока за общо 77,5 ст. водата ще стигне 2,735 лв. В Бургас общото двойно поскъпване за месец е с 46 ст.

Освен във Враца над 3 лв. на кубик от 1 януари ще плащат абонатите на ВиК дружествата още и в още 2 области - Силистра и Шумен. В най-източната крайдунавска област на страната цената е 3,288 лв. за кубик, а в Шуменско - 3,298 лв. Само преди дни жителите на Шумен протестираха срещу поскъпването на вода, която не ставала за пиене и готвене.

Най-близо до социално поносимия праг

от 3,652 лв. за кубик е определената от 1 януари цена за „ВиК“ - Кърджали от 2,422 лв., сочат още данните на КЕВР. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.