Главните редактори на в. „Монитор“ Любомира Будакова и на в. „Телеграф“ Васил Захариев подариха шарж и японска вишна на Йорданка Фандъкова.
ПРАЗНИК

Гора вместо букети за рождения ден на Фандъкова

Тереза Дамянова - четвъртък, 12-04-2018 - 20:29

Столичният кмет Йорданка Фандъкова избра нетрадиционен начин да отбележи рождения си ден вчера. Тя събра приятели и колеги в завода за преработка на отпадъци, където почерпи гостите си с ястия, приготвени от бракувани храни. Това са годни за консумация продукти, които обаче са в смачкани опаковки или с лош търговски вид и само затова е трябвало да отидат в кофите.

Фандъкова призова гостите си вместо букети да занесат фиданки. Те ще бъдат използвани за залесяване на пространството край завода за боклук на гара Яна. В рамките на празника градоначалникът представи програмата на общината за борба с изхвърлянето на храна. Всеки софиянец генерира средно по един килограм боклук на ден, като в кофите ежедневно отиват около 1000 тона отпадъци, разкри кметът Фандъкова.

По данни на Българската хранителна банка всяка година в България се изхвърлят 670 000 тона храна, което означава 173 кг на човек. За да се променят тези данни, Столичната община започна информационна кампания за насърчаване на намаляването на хранителните отпадъци. Тя има четири основни насоки - разумно пазаруване и прецизиране при купуването на количество храна, правилно съхранение на продуктите за максимално удължаване на годността им, насърчаване на творческия подход при приготвяне на ястията и максимално оползотворяване на изостаналите продукти и формиране на навици за отделяне на хранителните отпадъци от опаковките им преди изхвърлянето им в контейнерите. Кампанията се реализира като част от партньорския ангажимент на Столичната община в проект TRiFOCAL - Лондон.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.