Метрото ще бъде затваряно само в извънредни ситуации

Обявяват ден по-рано за „тапи“ при европредседателството

Агенция Монитор - четвъртък, 07-12-2017 - 08:00

Скенери ще проверяват минувачите при разходка около НДК

Гражданите на София ще бъдат уведомявани поне ден по-рано за мерките за сигурност и ограниченията в движението по време на европейското председателство. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Това, което предвиждаме по отношение на затваряне на пътни артерии, е свързано с придвижването от летището до сградата на НДК – това е бул. „Брюксел“, „Цариградско шосе“, „България“. Там ще има усилени мерки за сигурност. Около самия НДК

също ще има по-засилени мерки за сигурност,

но това не означава, че ще бъде спрян достъпът изцяло до него и прилежащата му територия“, коментира той.

Единствено при извънредни ситуации може да се наложи да бъде спряно метрото в подлеза на двореца. По думите му се предвижда много по-засилено полицейско присъствие и проверки.

„Изградили сме нашите системи и на територията на НДК и на парка около него. Ще има входове и скенери, на които ще бъдат осъществявани съответните проверки. Достъпът до сградата на НДК

ще се осъществява през т.нар. акредитационна система.

Участниците ще се регистрират и ще получават бадж, с който ще имат право на достъп и движение през различните нива на сградата. Когато има по-голямо мероприятие, ще направим необходимото най-късно на предходния ден да уведомим през медиите всички граждани на столицата какво предстои, какви мерки за сигурност ще бъдат предприети, какви ограничения в придвижването са възможни“, каза още Красимир Ципов.

За да се осигури безопасността на всички форуми в София, МВР ще работи заедно със Столичната община. Между двете институции постоянно ще се обменя информация.

Заложена е и директна връзка на охранителни камери.

Това беше обявено още през октомври.

Основните маршрути за придвижване на делегатите ще са от летището до НДК, София Тех Парк и хотелите, в които ще се настанят депутатите. По тези трасета движението може да бъде ограничавано или затруднено. Най-сериозна ще е охраната около НДК, където ще се провеждат заседанията. Там в охраната може да се включи и жандармерия, а влизането на граждани в зоната за сигурност ще бъде на специален режим.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.