СНИМКА: АВТОРЪТ

Нужни са 10 млрд. лв. за ремонти в образованието

Агенция „Монитор“ - вторник, 07-11-2017 - 17:35

На над 10 млрд. лв. възлизат нуждите от ремонтиране и обновяване на материалната база в образованието. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в Перник, цитиран от БТА. Той призна, че от бюджета няма как да се осигури такава сума, но просветното ведомство ще се опита да отдели средства и за материална база.

„На първо място, приоритет е учителят- човешкият фактор, без да пренебрегваме материалния“, заяви министърът. Той припомни, че от близо 3 млрд. лв. за предучилищното и училищно образование, около 1,7 млрд. лв. ще бъдат похарчени за възнаграждения на учителите. „Ангажиментът ни за двойно увеличение на заплатите е категоричен. За учителите се дават и най-много средства,защото при добри педагогически специалисти ще имаме по-добра база за всички професии“, обясни министърът. Той добави, че е необходимо системата да бъде обезпечена със специалисти и то с мотивирани млади хора.
Вълчев определи като предизвикателство предстоящите стъпки за дигитализация на учебния процес. „С относително малка част от средствата подпомагаме усилията на детските градини и училища да модернизират информационните и комуникационни технологии, през следващата година ще направим по-значителна крачка към осигуряване на достъп до електронно съдържание“, обеща Вълчев. Според него това означава наличие на портал с повече достъпни образователни материали и най-вероятно ползване на учебници в пи ди еф вариант.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.