Никос Анастасиадис има най-големи шансове за победа.
Всичко се решава на втория тур на 4 февруари

Деветима в битката за президент на Кипър

Агенция Монитор - петък, 29-12-2017 - 14:53

 

Девет ще са кандидатите за президентските избори в Република Кипър, които ще се произведат на 28 януари, съобщават гръцките електронни издания.

Явна преднина сред кандидатите има сегашният президент Никос Анастасиадис, но социолозите на острова прогнозират, че ще е нужен втори тур на 4 февруари, тъй като първият няма да излъчи победител.

Във връзка с това се отбелязва, че оставал открит въпросът доколко негов противник на втория тур ще е лидерът на Демократическата партия ДИКО Николас Пападопулос или това ще е Ставрос Малас, който се подкрепя от лявата партия АКЕЛ.

Вестници информират още, че днес се очаква да бъдат внесени кандидатурите в конгресния център в Никозия. Кандидати за тези избори са също така председателят на Гражданския алианс Йоргос Лиликас, лидерът на Националния народен фронт ЕЛАМ Христос Христу, както и още други четирима. Това са Харис Аристиду, Христакис Капилиотис, Андреас Евстратиу и Михалис Минас.

Съгласно законодателството в Кипър всеки кандидат трябва да заплати такса от две хиляди евро, която след това му се връща, ако за него са гласували най-малко три процента от избирателите. В противен случай сумата са изземва.

Допитванията показват, че изходът от президентските избори в Кипър ще се реши на втория тур, тъй като на първия никой от кандидатите няма да може да събере необходимите 50 процента плюс един гласа.

Смята се, че на първия тур кипърският президент ще получи 32 на сто от гласовете, лидерът на Демократическата партия ДИКО Николас Пападопулос - 22 на сто, подкрепяният от лявата АКЕЛ Ставрас Малас - 16 на сто, председателят на Гражданския алианс Йоргос Лиликас - 5 на сто.

"Въздържалите се" са 5 на сто, а все още "нерешилите" за кого да гласуват - 13 на сто.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.