Голямото освинване

Агенция Монитор - сряда, 27-12-2017 - 19:00

Казват, че ние, българите, сме хора на традициите. И това го потвърждават няколко неща – на Бъдни вечер непременно слагаме 7 броя постни ястия, на Коледа – прасенце или пуйка, и поливаме обилно с алкохол. След това, пак по традиция, някои ги реанимират в токсикологията. Като се тегли чертата под празничните запои, резултатът е показателен. 3 почерпени с антифриз загубени души са в „Пирогов“, други 13 препили с ракия ги детоксикират в токсикологията на две болници, петима едва оцеляха от преяждане. Така от години се празнува у нас. Ако масата не бъде отрупана с ястия, половината от които после ще изхвърлиш, ако не се натряскаш до козирката, все едно Коледа те е подминала. Което идва да покаже, че ни липсва култура на празнуването.

В деня, когато се е родил Спасителят, този, който е Пътят, Истината и Животът, не са малко тези, които в Рождественската нощ нямаха не само изобилни трапези, но и нищо, което да засити глада им. За отбрани вина не говорим. Колко от тези, които направиха главите още преди полунощ, а на сутринта закусиха с остатъците от печеното прасенце, се замислиха дали не могат да подпомогнат с малко храна или плащане на сметката за електричество или вода на някой пенсионер, самотна майка или многодетно семейство? Безспорно има и такива, които оказаха милост на ближния така, както ни е завещал Христос. Но все още благотворителността липсва като компонент от нашето, лично празненство на духа. Дали пък в делник някои ще се сетят да помогнат на хора в нужда?

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.