2. Стотици приятели на юбиляра поискаха автограф при представянето на книгата
Христо Христов

Разплакаха журналист – ветеран с любима песен

Христо Христов - четвъртък, 08-02-2018 - 12:02

 

Акапелно изпълнение на любимата му песен „Болен ми лежи Миле Попйорданов“ разплака навръх рождения му ден доайенът на старозагорската журналистика и дългогодишен  главен редактор на вестник „Септември“ Йордан Стоев.

Роденият преди 8 десетилетия в бургаското село Атолово / създадено с пари от наследството на лорд Атол, за да бъдат настанени там бежанците от Македония и Тракия/посрещна празника си с нов сборник разкази под наслов „„Градината на праведни грешници“. В седмата си вече белетристична книга авторът на стотици фейлетони и хумористични „задевки“ , подписвани с псевдонима ДакиСто е събрал весели случки от живота на местната бохема.Повечето са от салона на някога култовата кръчма „Пегас“, отворила врати в бившата морга на Азмановата болница, където срещи са си давали писатели, художници, композитори и музиканти.Стоев е възкресил позабравени или напълно непознати за младите читатели творци като поетите Димитър Данаилов-Моряка и Христо Батинков-Банчо, сторил е и поклон към изключително талантливия и без време отишъл си майстор на четката Иван Попчев.Автор на корицата е друг от старозагорските доайени – художникът доц. Злати Златев,а сборникът носи щемпела на издателска къща „Лаген“, създадена от някогашния народен представител и поет Трифон Митев.

В опит „да оправдае“ заглавието на сборника „Градина на праведни грешници“ писателят сътвори нов бисер с думите си: „На осемдесет мъжът спира да бъде полигамен или моногамен, но пък си остава все така…гамен!“, което накара препълнената зала да избухне в аплодисменти.

 Доайенът, който има зад гърба си половин век журналистическа практика твърди, че и до ден днешен е запазил любопитството си, това го пазело от болести и лоши мисли.Въпреки годините Стоев е започнал работа над нов документален роман, посветен на поета Христо Батинков, с когото го е свързвала истинска мъжка дружба, вече имало наброски и за документална книга, посветена на родното му село Атолово.

Той напомни, че шестте милиона от наследството на лорд Атол отишли за пресушаването на някогашното Стралджанско блато и изграждането на 140 къщи за бежанците, придошли в пределите на България след Балканската война.За разходването на средствата се грижела през 20-те години на миналия ХХ век фондацията на съпругата му „Спасете децата“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.