Във Варненския зоопарк се роди пони

Агенция Монитор - вторник, 14-02-2017 - 10:22

За първи път шотландските понита от варненския зоопарк се сдобиха с бебе. Паркът съществува от 60-те години на миналия век, от години сред обитателите му има понита, но досега не е имало условия за развъждането им. Първото бебе пони - сива красавица с бяла звезда на челото, е в чудесно здраве и добра форма.

Георги Тодоров е дългогодишен зооинженер във варненския зоопарк. Грижи се за диетата и състоянието на животните. Щастлив е, че най-после усилията на всички са се увенчали с успех и двете шотландски понита са станали родители.

Георги Тодоров – зооинженер
“От две години са събрани тази двойка понита и се опитваме да имаме бебе, но успехът е тази година. Животните са добре гледани, успяваме и полагаме грижи да ги развъждаме, защото това е голяма радост – да имаш потомство от животно, което си гледал.”

Сега в парка се надяват да се намерят и символични осиновители за новороденото конче. Който осинови звездочелата щерка на Хана и Хари, ще може да й избере и име. Месечната издръжка на шотландско пони е 120 лв. Само преди дни във Варна пристигна и още едно бебе.

Георги Тодоров – зооинженер
“За съжаление, нашият тигър Геро почина от старост преди една седмица и ние взехме на негово място младо, 7-месечно тигърче от зоопарка в Пазарджик. Цезар се казва.”

Най-голямата мечта на Георги Тодоров е клетките на хищниците да бъдат разширени, а бетонът - заменен със зеленина. Тогава Цезар ще бъде истински щастлив. Надява се това лято в зоопарка да заработи дълго разработвана контактна зона, където децата, а и възрастните, да могат да се срещат непосредствено с животните, за да ги опознаят по-добре.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.