Теменужка Петкова
СНИМКА МОНИТОР

До дни представят модела за либерализация на енергийния пазар

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 16-11-2016 - 17:45

Другата седмица правим първа проверка в Русия на оборудването за „Белене”

До дни ще бъде представен моделът за лиребаризация на енергийния пазара в България. Това съобщи след заседанието на парламентарната комисия по енергетика в сряда министърът в оставка Теменужка Петкова.

По думите й вече са готови финансовият модел, както и схемата за компенсиране на дефицита в електроенергийната система. Тя отказа да даде подробности и уточни, че това ще бъде направено от представителите на Световната банка, които вече са у нас.

На въпрос за плащането на оборудването за „Белене” тя обясни, че съвсем скоро, най-вероятно през другата седмица, ще започнат посещенията на наши експерти в руските заводи производители, които да проверят какво е произведено. „В състава на групата за инспекция ще има специалисти от АЕЦ „Колзлодуй” и други експерти”, обясни Петкова. „Водят се разговори за участие и на експерти от „Евратом”, добави тя и уточни, че инспекцията на произведеното оборудване ще са няколко, а не само една.

Относно плащането на оборудването, което по споразумението с „Атомстройекспорт” ще е без лихва до 15 декември, Петкова също изрази надежда то да се направи от служебното правителство, за да не влиза хазната в излишни разходи.

По въпроса за чаканата нотификация от Брюксел за заема, отпуснат на НЕК за да се издължи на руснаците, Петкова обясни, че правителството вече е изпратило отговори на част от въпросите, зададени от Еврокомисията.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.