Зам.-кметът по финансиje Дончо Барбалов обясни, че за първите десет месеца на годината от данъци в общинската каса са постъпили 258 млн. лв.
За първите десет месеца на годината

Над 500 млн. лв. влезли в софийската хазна

МАРИЯ НИНОВА - сряда, 06-12-2017 - 08:00

Столичани платили близо 20 млн. лв. повече данъци

Приходите на Столичната община от януари до края на октомври са 529,4 млн. лв. Това съобщи за „Монитор“ зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. В сравнение със същия период на миналата година парите в общинската каса нарастват с 29,8 млн. лв. До октомври столичани са платили данъци за 258 млн. лв., което е с 19,8 млн. лв повече от 2016 г.

Барбалов съобщи, че постъпленията от данъка върху превозните средства са 77,6 млн. лв., където също се отбелязва ръст. Още при предишното отчитане на приходите през лятото Барбалов обясни повишаването с по-добрата събираемост при данъка за моторните превозни средства. Тя пък се дължала на затягането на контрола и въвеждането на изискването за минаване на технически преглед само след платен налог. Барбалов обясни, че за подобряването на събираемостта роля играе и законодателната промяна от миналата година, която пресече възможността при натрупани дългове да се погасяват първо новите задължения и да се изчаква старите да изтекат по давност. Борчовете вече се плащат по реда на тяхното възникване, припомни зам.-кметът. При таксата от придобиване по възмезден начин приходите са 55 млн. лв. от началото на годината до края на октомври. За десетте месеца на годината от такса смет общината е събрала 164,4 млн. лв.

Тук нямаме голяма разлика в събираемостта в сравнение със същия период миналата година, отбеляза зам.-кметът по финанси. До края на годината е срокът до който собствениците неползващи целогодишно имота си, могат да подадат искане за намаляване на налога за боклука за съответното жилище или парцел. За технически услуги, в които влизат и строителните разрешителни, софиянци са платили 16,9 млн. лв. данъци, което е повече с 3,4 млн. лв.

От „Московска“ 33 припомниха, че столичани могат да получават информация за дължимите данъци по електронен път, като за целта се подава заявление.

Барбалов отчете като положителни и резултатите на ДКЦ-тата в столицата за деветмесечието на годината. За 2018 г. кметството е предвидило 15 млн. лв. за дофинансиране на общинското здравеопазване. Целият бюджет на общината за догодина ще бъде над 1 млрд. лв. След като бъде представен пред общинските съветници, финансовият документ, ще бъде публикуван и за обществено обсъждане. 

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.