Въпреки дъждовната пролет добихме 3 400 кг розово масло

Христо Христов - четвъртък, 07-07-2016 - 17:44

Въпреки сравнително неблагоприятните метеорологически условия тази пролет, много дъждове и ниски температури производителите на розово масло са успели да приготвят между 3 300 и 3 3400 кг от скъпоценната за парфюмерията суровина, съобщи директорът на Института по розата и етерично маслените култури в Казанлък, ст.н.с Георги Чаушев.Лошото време е увеличило рандемата на 3 600 кг розов цвят за добиване на 1 кг масло.Близо 17 000 т цвят са били прибрани от градините1 около половината от розовото масло е добито в Казанлък и околностите му.

Георги Чаушев отказа коментар за появилите се съобшения за изключително високи цени от 9 000 евро и повече за килограм от маслото , като се позова на конфиденциалния характер на информацията. По думите му ставало въпрос за единични сделки и малки количества.

От цялото произведено у нас количество розово масло само 0,1% остава в България, а останалото отива за износ. Традиционно то се изкупува от водещи европейски компании от Германия и Швейцария, а по-малко и от Франция. Изнасяме по-качествен продукт, ползван от елитните парфюмерийни марки - „Коко Шанел”, „Нина Ричи”, „Кристиан Диор”. От аромата му са пленени потребителите от Далечния изток и Арабския регион, които са други дългогодишни купувачи на продукта. Расте интересът към българското розово масло в САЩ и Австралия, които са от „по-новите“ дестинации, съобщи неотдавна и Николина Узунова, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). В асоциацията членуват 66 производители на козметика, търговци на суровини и опаковки за козметичната индустрия, които представляват основната част от опериращите в бранша компании.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.