371 стопани искат помощи за да застраховат продукцията си

Агенция Монитор - понеделник, 04-09-2017 - 16:13

371 заявления на обща стойност 1,822 млн. лв. са постъпили в Държавен фонд „Земеделие“ от земеделски стопани, които искат подпомагане за да застраховат продукцията си, съобщиха от ведомството. До момента Фонд „Земеделие“ е изплатил 996 хил. лв. по 299 сключени договори.

Общо заявените площи за подпомагане по схемата са 9 345,78 хектара. От тях градините с овощни култури са 3 402,03 хектара, а със зеленчуци - 1 671,81 хектара. Застраховани са 2 756,54 хектара, засети с етерично маслени култури. Декларирани за подпомагане са и 1 515,40 хектара тютюн.

Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането е до 65% от стойността на застрахователната премия, уточняват от фонда.

Земеделските стопани могат да се възползват от помощта за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска продукция до края на 2020 г., когато приключва периодът на действие на схемата.

Тази година фондът реши да увеличи сумата, с която могат да бъдат подпомагани стопаните от 1,5 млн. лева на 2,5 млн. лева. „С увеличението се дава възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от помощта“, категорични са от ДФЗ.

Срокът за представяне на застрахователни полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ „Земеделие“ е до 29 септември. Крайният срок за сключване на договорите с Фонда и изплащането на средствата е до 15 декември 2017 г.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.