За периода от 2000 година насам

Младите се стопили с 646 616 души

Мила Мишева - неделя, 08-01-2017 - 18:05

Дипломираните инженери масово не работят по специалността си

Броят на младите хора в България на възраст 15-34 години е намалял с 646 616 души от 2000 година насам. В същото време младите се отдръпват все повече от академичната кариера и инженерната професия. Това става ясно от анализ за състоянието на националната научна система на Министерството на образованието и науката.

„Инженерните специалисти са много важни за икономиката на всяка страна, тъй като, от една страна, развиват иновации и, от друга, спомагат за повишаване конкурентоспособността на икономиката“, сочи анализът. Според данните в документа България е на предни места сред европейските държави по заетост на инженерни специалисти, но над 76% от дипломираните инженери не работят по специалността си при средни равнища за ЕС от 28%.

 

Подробности четете в хартиеното издание на в. "Монитор"

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.