18-годишният Михаил в последните една - две седмици станал избухлив и мнителен в училище
Фейсбук
Щял да посещава психолог

Катастрофа вбесила ученика, стрелял по връстник

Ели Кру­мо­ва - вторник, 11-04-2017 - 11:37

Михаил бил изнервен заради предстоящите матури, мълчал за проблеми с момиче

18-годишният Михаил от пловдивската ЕГ „Иван Вазов”, който стреля в главата на връстник, е катастрофирал малко преди да дръпне спусъка на 9 април вечерта. Пътното произшествие може да е вбесило допълнително младежа, който в последните една – две седмици е бил видимо изнервен. Катастрофата явно обаче не е била тежка, а 12-класникът в паралелка с немски в езиковата гимназия не е пострадал, защото все пак е отишъл на уговорената по Фейсбук среща с 19-годишния Иван.

Двамата са приятели в социалната мрежа, а до 2014г. дори били съученици в Езиковата гимназия. Имали скандал заради момиче и се уговорили да се разберат „по мъжки” на дуел. Срещата им била в двора на училище „Стоян Михайловски” в кв. „Кючук Париж”. Михаил първо извадил лютив спрей, след което стрелял с газов пистолет 4-5 пъти по опонента си Иван. Според разследващите има вероятност газовото оръжие да е било преправено в бойно. Една от изстреляните от близко разстояние в главата на Иван сачми се забила в бузата му. Жертвата бил откаран с линейка в болница, където лекарите успели да извадят сачмата. За живота на простреляния ученик няма опасност, но е имало напълно реална възможност да пострада много тежко, смятат криминалисти. Михаил бил задържан първо за 24 часа в полицейския арест, след което от прокуратурата му повдигнаха обвинение за опит за убийство. Обвинението е тежко, а предвиденото наказание по него е затвор от 10 до 20 години.

„Провали си цялото бъдеще буквално за няколко минути. Години наред е учил, градил е живота си, а сега заради някакво момиче, ще бъде съден и може да влезе в затвора”, коментираха съученици на Михаил, които са потресени от случилото се.

В училище 12-класникът не е успявал да прикрива избухливостта си и ръководството на училището е инициирало срещи както с него самия, така и с родителите му. Майката и бащата на Михаил са отдали нервността на сина си на огромното напрежение преди предстоящите матури. „Имаше смущаващи неща в поведението на ученика, поради което инициирахме срещи с родителите му. До момента той не е имал такива прояви на агресия, но през последната седмица бе по-избухлив. Имаше прояви на мнителност и се палеше повече от необходимото по време на дискусиите в учебния процес. Не е споменавал за проблеми с момиче”, обясни за Агенция Монитор зам.-директорът на ЕГ „Иван Вазов” Вихра Ерамян.

Близо две седмици преди стрелбата Михаил е извадил нож на друг свой съученик. Поради промененото емоционално състояние на младежа, ръководството на школото е провело 3 срещи с Михаил и 2 с родителите му в присъствието на педагогически съветник. Родителите са се съгласили със съвета на школския експерт Михаил да започне да посещава психолог. През всичките години на обучение в езиковата гимназия той е бил с високо самочувствие, че може да разреши всеки проблем абсолютно сам. Според негови приятели той не е употребявал дрога. С простреляния Иван се познавали от същата езикова гимназия. До октомври 2014г. те са били съученици, след което Иван се е преместил в училище „Черноризец Храбър” в кв. „Тракия”. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.