Затворниците се оплакват, че не могат да смогнат с новите норми.
Министерството на правосъдието влиза на проверка в Централния

Затворници на бунт заради завишени норми

Агенция Монитор - вторник, 16-05-2017 - 17:57

Карали ги да работят повече заради увеличилата се минимална заплата

Над 60 пандизчии от Централния затвор в София започнаха да недоволстват и да плашат със стачки и бунт заради завишени норми на работата, която трябвало да вършат, за да им се приспадат дни от наказанието. Те категорично отказали да правят каквото и да е, след като била изменена наредба, според която месечната им ставка се завишава. Причината била покачването с 40 лева на работната заплата. За да изработят нормата, те трябвало да извършват и повече неща. В случая ставало въпрос за сгъването на луксозни пликове за пазаруване. Първоначално беше разпространена информация, според която нормата им се е вдигнала от 100 на 440 плика. Твърденията обаче се оказаха неверни. Истината била, че трябвало да правят около 20 плика повече, което не се харесало на пандизчиите.

Според тях това било непосилно и те не можели да изпълнят нормата си. Ако не си свършат работата пък, не им се намаляват присъдите заради свършена работа.

Според правилата два работни дни в затвора се считат за три дни изтърпяно наказание.
„Като протест срещу завишените норми те са спрели работа. В повечето случаи това става, когато един е недоволен от нещо и веднага останалите го последват“, обясниха източници на „Монитор“.
„Те не работят за пари, те работят за свободата си, а когато ти поставят такива условия, че колкото и да работиш, пак не получаваш свобода, какво друго остава“, обясниха бивши пандизчии. От правосъдното министерство поясниха, че случаят се проверява, но нямало данни за готвени бунтове. Към момента било ясно, че от 70 работещи 30 човека са отказали да сгъват пликове.

Стандартната проверка би отнела близо седмица и засега от ведомството не се наемат да коментират дали става въпрос за стачка, или има друга причина. Целта на проверката на правосъдното министерство е да установи дали наистина са завишени нормите и дали по този начин се нарушават правата на затворниците. Първоначалните данни обаче не показват подобно нещо.
Работният процес в затвора няма да спре и местата на отказалите се от работа ще бъдат запълнени от други мераклии за предсрочно освобождаване. Според източници на „Монитор“ вече се били намерили много желаещи. Според тях бройката не е непосилна, а работата не е чак толкова тежка, особено за хора, които са свободни по цял ден.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.