Съдят бившия ректор на Медицинския в София за злоупотреби

Агенция Монитор - сряда, 01-03-2017 - 12:12

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет (МУ) проф. Ваньо Митев и бившия главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев. И двамата имат по три обвинения. Това съобщиха на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и градският прокурор Емилия Русинова.
Митев ще отговаря пред магистратите за сключена неизгодна сделка, от която са настъпили щети за университета в размер на близо 29 хил. лв. Второто му обвинение е за допустителство, защото е допуснал Алексеев да извърши престъпление по служба с щета от 1.1 млн. лева. Бившият ректор е обвинен и за безстопанственост – защото не е контролирал действията на бившия главен секретар, който и към момента е в управата на университета на друга длъжност.
Арнаудова коментира, че от юридически гледна точка Алексеев не може да бъде отстранен от управлението, защото няма влязла в сила присъда или отнемане на право да заема такава длъжност. Заяви и че не може да коментира моралната страна на въпроса.
Самият Алексеев е подсъдим за пет неизгодни сделки, за присвояване на средства от рекламна кампания и за това, че е допуснал да бъдат записани 146 чуждестранни студенти без положен изпит по биология и химия. Освен това те са плащали първите две години от образованието си такси в пъти по-малко от предвидените по закон, от което на университета са нанесени щети за 1.1 млн. лв.
Говорителят на главния прокурор заяви, че някои от тях все се обучават в университета. Студенти не са били разпитвани, защото не било това фокуса на разследването.
Двамата са с мярка за неотклонение "парична гаранция", като тази на Митев е от 15 хил. лв., а на Алексеев от 5 хил. лв. Предстои съдът да насрочи заседание по делото.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.