Кой кого надхитря

Иван Тропанкев - вторник, 11-10-2016 - 15:27

Мигрантите ли са по-умни или МВР си затваря очите!? Залавянето на 65 чужди граждани в товарен влак едва ли може да се отчете като поредната успешна акция на Гратична полиция. То е знак, че има нови пътища на придвижване, които трябва да се запушат. Този случай, както и другия преди месец, когато в река Дунав се удавиха шестима иракчани, (четири от които деца) и последвалото изказване на един от каналджиите, че имало много други "звена", които никой не закачал, показват, че има пробиви. Да, в случая са хванати, но пробивът трябва да се запуши откъм входа, не след него. Похарчени са хиляди европари за видеонаблюдение на реката, а резултатът е човешки трагедии. И хвалбите, че сме получили 160 млн.от Брюксел за засилване на граничния контрол, не се връзват със случващото се. Напротив, търсенето на нови пътища показва, че само с издигането на ограда или с пристигането на европолицаи, границите ни няма да се опазят. Няма да коментираме, че нещо куца и в сътрудничеството със съседните страни, защото мигрантите можеше да не преминат границата. Притеснително е обаче шикалкавенето относно настаняването на заловените.

Изводът от двата случая при всички случаи не е лицеприятен. Можело е предварително да отиграят възможните пробиви по границата и да ги предотвратят. Номерът - ние ще си затваряме очите, защото те няма да останат в страната, отдавна се доказа като контрапродуктивен. Смъртта на децата в Дунав може да бъде последвана и от други. Например на наши и чужди граждани, които да се окажат в епицентъра на поредна атака от някой, уж запътил се към Западна Европа джихадист.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.