Партията му пише поправки срещу феномена 15/15

Камен Костадинов от ДПС напусна парламента

Мина Маринова - петък, 21-04-2017 - 09:30

Дългогодишният депутат Камен Костадинов от ДПС напусна 44-тото НС. Решението си той обяви сам в кулоарите на парламента, а след това подаде и заявлението си. С оттеглянето си от НС Костадинов пое отговорност за поведението на друг депутат – Ангел Исаев, който влезе в парламента чрез феномена 15/15 с листата на ДПС в Бургас, където именно водач бе Костадинов. Въпреки политиката на партията да не се реализират мандатите след такава преференция, Исаев не последва примера на други свои колеги и влезе в НС, макар и да  остана извън групата на ДПС. „Като водач на две листи – Бургас и Велико Търново освен привилегията, имам и отговорността за поведението на хората в съответните листи”, мотивира Костадинов решението си, като подчерта, че задава модел на поведение.

Той подчерта, че не приема феномена 15/15 като воля на избирателите, а като случайност и грешка. Костадинов обяви, че въпреки излизането си от НС, остава в политиката, ДПС и в ръководството й.

„Оценяваме високо решението на Камен Костадинов“, каза от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му той давал личен пример, а актът му имал партийни и морални измерения. Карадайъ припомни, че има партийно решение да не се реализира мандат на база случайни преференции. „Колегата Исаев нееднократно декларира, че няма да реализира мандат на база този феномен. За съжаление, въпреки декларациите си, реши да реализира мандат не по правилата“, отбеляза лидерът на ДПС. Той потвърди, че Костадинов остава в Централното оперативно бюро на партията и че ще бъде полезен с опита, който има.

За да се премахне феномена 15/15, от Движението планират да внесат законодателни промени. Според Костадинов те може да предвиждат номерът за преференцията, който съвпада с този на партията, да остава празен. Тъй като жребият за подредбата на формациите в бюлетината се тегли след подредбата на листата, можело в последствие всички кандидат-депутати след съответния номер да се изместват назад. „Ние не отричаме преференцията, когато е волеви избор, а когато е на случаен принцип“. поясни Костадинов.

 
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.