Нов скандал във варненската градина „Иглика”

Полиция влезе в забавачка заради „бръмбар”

Добромир Радушев - петък, 19-05-2017 - 07:34

Майка зашила записващо устройство в панталона на сина си, лелката го помислила за бомба

Зашито в джоба на момченце записващо устройство предизвика нов скандал в детска ясла „Иглика“ във Варна, в който този път бе намесена и полицията.

На 17 май в 11 часа подзрителното устройство било открито у малкия Виктор. „Директорката се обадила в Община Варна, откъдето извикали полиция, искали и намесата на ДАНС и ме заплашиха с медии. Грози ме до 3 години затвор“, споделя във Фейсбук профила си майката на детето, Мария Бадинова. Служители на Трето РУП прибрали устройството и снели показания от персонала. Родителите на Виктор обаче узнали за инцидента чак в 16 часа, когато баба му отишла да го вземе. Наложило се и те да дават показания, тъй като по указание на прокурор по случая била образувана полицейска проверка.

„Обясниха ми, че устройството можело да е заплаха за децата, затова викнали униформени, вместо първо да потърсят мен. Все едно съм терорист и съм поставила бомба! Това се прави за назидание, за да не смеят други родители да слагат записвачки“, коментира възмутена майка на Виктор. Ден по-рано тя зашила устройството в панталона на сина си и вечерта прослушала записа. „Чува се как му удрят шамар, защото е станал от масата по време на обяда, а мен ме обиждат пред него. Изпратихме го пак с него, за да сме сигурни, че не е всекидневна практика, а инцидент. Надявам се записът да даде основание полицията да разследва истинските виновници“, каза още Бадинова. Тя подаде и жалба в Общината, че синът й е удрян и служителите в яслата са превишили правомощията си. „Директорката на яслата ме уведоми за случая и аз веднага сигнализирах полицията. Ще направим проверка по случая. Но уведомяването на полицията не е нарушение. Изискват го процедурите за сигурност, щом бъде намерен предмет, за който не е ясно какво точно представлява“, обясни Анастасия Георгиева, шефка на общинската дирекция „Здравеопазване“, която отговаря за яслите. По думите й, в случая леличката помислила записвачката за бомба. Според майката Мария Бадинова обаче, още в понеделник си разменили остри реплики с въпросната детегледачка, тъй като детето било оставено цял ден мокро. Майката вече е подала сигнал и до кмета Иван Портних и до зам.-кмета по социалните дейности Коста Базитов. Тя и съпругът й търсят вече частна ясла, в кото да преместят сина си, но са решени да не оставят нещата така.

Скандалът в „Иглика“ е втори за последния месец и вече намирисва на дисциплинарни уволнения и смяна на ръководството. В началото на май детегледачка и медсестра бяха наказани за нарушение на Етичния кодекс за работа с деца. След като майки поставиха записващи устройства в играчките на децата си, за да проверят защо са изнервени и се стряскат насън, двете бяха уличени, че крещят и обиждат хлапетата. Проверката по новия случай с Виктор ще приключи до месец.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.