Рискът от рак на гърдата намалява с 25 процента, ако сме консумирали по три порции.

Плодовете, които консумираме като ученици намаляват риска от рак на гърдата

ГЕОРГИ СЛАВОВ - петък, 13-05-2016 - 15:12

Тийнейджърките, които консумират много плодове, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследвана е консумацията на ябълки, банани и грозде в тийнейджърска възраст и станало ясно, че рискът от рак на гърдата намалява с 25 процента,ако сме консумирали по три порции.
Портокали и къдраво зеле изграждат известна защита, но пиенето на плодови сокове няма никакъв благотворен ефект, отбелязват учените.

"Става въпрос за първото изследване, което разкрива, че консумацията на много плодове в тийнейджърска възраст, може да намали риска от рак на гърдата - заяви ръководителката на екипа Мериам Фарвид. „Но тъй като то е базирано върху наблюдения, не може да се говори за причинно-следствена връзка, а единствено за връзка между консумацията на плодове и риска от рак на гърдата."

Изследването обхванало над 90 000 жени на възраст между 27 и 44 години, които през 1991 г. попълнили въпросници за хранителния си режим. През 1998 г. над 44 000 от жените участвали във второ изследване, в чиито рамки трябвало да си припомнят какви плодове са консумирали в тийнейджърска възраст. Изследването продължило през 4 години. Състоянието им, свързано с евентуалния риск от рак на гърдата, било следено на всеки две години и резултатът бил, че над 3200 жени били засегнати от рак на гърдата. Информация за хранителните навици в тийнейджърска възраст имало за около 1350 от тях.

От друго изследване се разбира, че жените, които изпиват по-големи количества алкохол, са с по-висок риск от рак на гърдата, макар че е възможно за тях рискът от сърдечни болести да е по-малък. Учени заключили, че за жените, чиято консумация на алкохол била увеличена с две питиета, рискът от рак на гърдата нараснал с 30 на сто. Същевременно жените с увеличена консумация на алкохол били с 20 на сто по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с  другите участничките.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.