Вече имаме първите случаи на лаймска болест и марсилска треска

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Вече има взрив от морбили у нас

Яна Йорданова - понеделник, 10-04-2017 - 20:00

Модата да не се ваксинираме доведе до епидемии в цяла Европа

- Д-р Кунчев, след смъртта на 10-месечното бебе от морбили може ли да говорим за взрив и какво ще посъветвате майките, чиито деца са под възрастта за имунизация?

- Можем да говорим за взрив, защото съобщените до момента случаи са 36 и са от едно и също място - „Столипиново“ в Пловдив. Така че явно там вирусът циркулира и където намери неимунизирани деца, предизвиква и заболяване. Разбира се, че е най-добре да нямаме такива заболявания, но виждате, че в Европа има разпространение на морбили напоследък. За разлика от голямата епидемия през 2009-2010 година у нас за близо месец регистрираме обаче само 36 случая и то на едно единствено място. Всъщност се потвърди това, за което предупреждавахме години наред, а именно, че проблемите с липсата на имунизации са основно в ромските квартали. Темата защо се случва това, както и кой носи отговорност, е доста обширна. Има много публикации по въпроса, но искам да бъде пределно ясен. Държавата отделя всяка година по 47 млн. лева, за да осигури ваксини. И ако те са получени във всяка районна здравна инспекция, доставени са по определения ред до общопрактикуващия лекар, който е поканил семейството за имунизация, но никой не е завел детето, то не бива да търсим вината за случващото се в държавата. Елементарно е всяка майка да се грижи за здравето на детето си. Колкото до въпроса дали са в риск бебетата преди 13-месечна възраст, бих казал, че опасността за тях не е толкова голяма, но ето че има изключения. В повечето страни в Европа имунизират децата от 13-месечна възраст, считайки, че рискът за бебета е много по-малък, защото получават антитела от майката. Не винаги обаче това е точно така. Затова е добре да обсъдим с експертите дали временно да не въведем малко по-ниска възраст за първата ваксина срещу морбили. Разбира се, трябва да отчетем и всички рискове. Препоръчително е да се избягва контакт с болни деца, тъй като заболяването се предава лесно, но имайте предвид, че можем да получим вируса само от болен човек.

- Някои експерти препоръчват помещенията да се проветряват често, децата да се извеждат на чист въздух, това помага ли?

- Мерките, които можем да предприемем, всъщност са доста ограничени, защото вирусът се предава лесно и ако има контакт с болно дете, шансът за заразяване е голям. Така че дори при първите симптоми е добре детето да е поставено под карантина и да не посещава детска градина.

- Доказано ли е, че вирусът идва наистина от Румъния?

- Да, но пък в Румъния е внесен от другаде. Има сериозни епидемии в момента, като най-голямата наистина е в Румъния. Навсякъде в Европа има проблем с морбили и той се дължи точно на модата да не имунизираме напълно децата си. Ако бяхме постигнали 90% обхващане, нямаше да се стигне дотук. Но виждате, че дори и сега заболяването не се разпространява в цялата страна наведнъж.

- Кога всъщност последно е имало смъртни случаи от морбили у нас, от епидемията 2009-2010 година ли?

- Последните са по време на голямата епидемия. Тогава починаха 24 деца. Общо взето смъртността при морбили е около 1 на 1000. но това, разбира се, е усреднено.

- Как точно протича заболяването и до какви усложнения може да доведе?

- Симптомите всъщност са доста характерни. Педиатрите и общопрактикуващите лекари имат опит и ги разпознават сравнително лесно. Започва с температура, детето е отпаднало и отказва да се храни. Най-характерни са пъпките, които избиват. Най-напред са по лицето, после по тялото и по ръцете. Също така има петна по лигавицата на устата. Колегите знаят това много добре и нямат проблем с диагностиката.

- Доколко само една ваксина може да ни предпази или тогава просто заболяването протича по-леко?

- Предпазва ни. Реимунизацията дава допълнителна сигурност, тя се прави на 12-годишна възраст, за да продължи този имунитет. Но при децата едната доза осигурява 99% гаранция, че няма да се разболеят. Вярно е, че всеки организъм е различен и има такива, които не реагират при имунизация. Те не отговарят на антигенното дразнене, но това е изключително рядко.

- Кои деца са най-застрашени?

- Най-често заболяването се среща във възрастта от 1 до 5-6 години и след това рязко намалява. Но при 36-те случая, които имаме, въпреки че не всички са потвърдени, имаме и при възрастни хора. При майки, да речем, които явно не са преболедували и са били в риск.

- Има ли все пак поколения, останали без имунизация или само с една доза? Доколкото знам, ваксината у нас е след 1969 година.

  • - Така е, тогава е въведена. Но няма случаи на прекъсване, което да остави хора неимунизирани. Вече доколко всички са реагирали е друг въпрос.

- Ако някой е роден през 1960 година, може ли да се ваксинира сега?

- По принцип могже, но вероятността да е преболедувал в миналото е много голяма. Така че най-вероятно има имунитет.

- Вече има доста случаи на варицела, очаквано ли е това?

- Абсолютно. Варицелата е една от шарките с подчертан сезонен характер. Обичайно се разпространява в края на зимата и началото на пролетта. Тогава има най-много случаи. За щастие в над 95% от случаите протичат леко и децата придобиват имунитет. У нас не е въведена ваксина, а такава има, затова е дискусионен въпросът дали трябва да я има и у нас.

- Може ли все пак да се обърка с морбили?

- Може, не е изключено, но по-скоро понякога се бърка с рубеола, тъй като в началото обривите си приличат. Но ние винаги вземаме проби и това се изяснява в рамките на няколко дни.

- Трябва ли да се създава психоза обаче във връзка със сегашната ситуация?

- В никакъв случай. Това е просто още едно доказателство на всичко, което сме говорили досега. Затова апелираме родителите да имунизират децата си и да спазват календара. Ако го правим, ще сме една развита европейска страна без такива заболявания. Но за съжаление не срещаме разбиране отсреща. При ромите понякога е от несериозно отношение към здравето, от това, че нямат време да избират общопрактикуващ лекар, някои работят в чужбина. При тях се случва по-често. Други пък са проблемите при високоинформираните, т.нар.интернет майки. Затова и очаквам някой от следващите случаи на заразени с морбили деца да е на родители, отказали имунизация. За мен това граничи с престъпно поведение към собственото си дете.

  • - Как си го обяснявате, все пак става въпрос за интелигентни хора?

- Не мога да си го обясня. Това е мода, която навлезе при нас от други западни страни. Там също има такива проблеми. Може би е свързано с желанието да се живее природосъобразно, но тези хора се отказват от постижение в медицината. Природата пък от време на време ни показва къде е истината, за съжаление по най-неприятния начин. Но в крайна сметка всеки прави своя избор.

  • - В кои държави всъщност е най-критично положението с морбили?

- В Румъния продължава да е критично, там са над 3500 случаите. Подобно е положението във Великобритания, Италия и Германия.

- Какво ще посъветвате джипитата във връзка с ваксините?

- Огромната част от джипитата знаят значението на ваксините и са много внимателни при изпълнението, макар че са доста заети и това отнема време. Но без съдействието на родителите няма как да постигнат нещо.

- Какви други вируси има в момента, за какво да внимаваме?

- В момента обстановката е сравнително спокойна. Все още е рано за стомашно-чревните вируси, тъй като най-активният период за тях е през летния период. Най-вероятно ще се проявят през юли-август, когато е горещо и хората почиват на морето. Но пък сега започват популациите на комари и кърлежи, така че ще има болести, предавани от тях - лаймска болест, ку треска.

- Има ли вече случаи?

- Да, първите случаи вече са налице. Но са единични. Става дума за лаймска болест и марсилска треска.

 

 

Визитка:

 

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.