През август

Премахват опасните дървета в Борисовата градина

МАРИЯ НИНОВА - вторник, 25-07-2017 - 18:00

Премахват опасните дървета в лесопарковата част на Борисовата градина в София. Преди това предстои маркиране на критичните дървета в участъка между „Капитолия“, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Яворов“. Това обясни зам.-кметът на столицата Йоана Христова, която представи инвентаризацията на софийския парк пред комисията по околна среда към Столичния общински съвет. Христова обясни, че средната възраст на гората в лесопарковата част на градината е 101 години, което означава, че там има дървета, които са в различни физиологични състояния - добро, лошо и много лошо.

Зам.-кметът заяви, че през август ще започне маркирането и обозначаването на опасните дървета. Идеята на общината е от една страна да защити живота на гората в следващите 100 години, а от друга да бъдат предпазени гражданите от евентуални инциденти. „Смятаме, че обаче такъв тип мероприятие трябва да се направи след по-широко обществено обсъждане. Маркирането ще трае в рамките на месец. Така че всички граждани, които имат интерес, могат да се запознаят на място какви дървета са маркирани“, каза Христова. Общината е предвидила и междуведомствена комисия, която да приеме обозначаването на дърветата и след това да даде зелена светлина за необходимата сеч.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.