За оптимална видимост Opel оборудва новата Zafira с адаптивни предни LED светлини.
Снимки Opel

Очите на Opel превръщат нощта в ден

Денислав Стоянов - сряда, 13-07-2016 - 18:00

Напълно адаптивните LED светлини на Zafira и Mokka X не заслепяват

Шофирането нощем е сред най-опасните човешки дейности. Според статистиката на Германския автомобилен клуб ADAC, близо 30% от всички произшествия с фатални последици се случват през нощта. През лятото дните са дълги и често успяваме да осъществим пътуванията си в светлата част на денонощието, но само след няколко месеца денят отново ще е къс и ще се налага да шофираме на тъмно. За да предотврати неудобството от шофирането на тъмно и за да повиши безопасността, компанията Opel оборудва новите си модели Zafira и Mokka X с адаптивни предни светодиодни светлини, които осигуряват оптимална видимост без опасност от заслепяване на другите участници в движението. По този начин Opel предоставя всички предимства на адаптивните светлини и фаровете, използващи изцяло LED елементи в класа на вановете и компактните кросоувъри.

Предните светодиодни светлини при новата Mokka X осигуряват сноп ярка бяла светлина.

Опционалните адаптивни светодиодни светлини при новите Opel Zafira и Mokka X осигуряват сноп ярка бяла светлина, който направо превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към условията на шофиране. Системата AFL LED разполага с 9 индивидуални функции или светлинни режими като градски, извънградски и при спиране, които не само подобряват видимостта, но и спомагат за икономията на енергия. Вместо да включва и изключва отделни светодиоди в различни комбинации, системата AFL LED се адаптира към ситуацията на пътя и наличието на други участници в движението чрез автоматична промяна на профила на светлинния сноп на предните светлини.

По извънградски пътища обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг.

При пътуване по извънградски пътища при скорост на движение над 55 км/ч, функцията за извънградско движение подобрява осветяването на пътното платно и зоните в непосредствена близост до него. Обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг, докато разпределението на осветлението върху насрещната лента е намалено с цел предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи. Подобреното осветяване на зоните в непосредствена близост до пътя дава възможност за по-ранно разпознаване на потенциалните опасности.

В завои или по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване.

При движение в завои или при завиване по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване и завои, който включва допълнителен ляв или десен LED елемент, който осветява пътното платно в посоката на движението в зависимост от ъгъла на отклонение на волана или подадения мигач. Режимът за завиване и завои се включва автоматично при скорост на движение под 40 км/ч при включен мигач или при достатъчно отклонение на волана и се деактивира когато мигачът бъде изключен, както и когато воланът се върне в централна позиция. Този режим е активен до достигане на скорост 70 км/ч.

В градския режим светлинният сноп е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани.

В градския режим светлинният сноп е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани благодарение на включените с намалена интензивност светлини за завиване. Режимът за маневри осветява зоната около автомобила при паркиране или излизане от паркомясто напред или на заден ход. В този режим светлините за завиване се активират с намалена интензивност при превключване на задна предавка. Режимът за маневри остава активен в продължение на 20 секунди след изключване на задната предавка или докато автомобилът не надхвърли границата от 7 км/ч при движение напред.

При спиране светлините за завиване се изключват, намалявайки консумацията на енергия.

Опционалните адаптивни предни LED светлини при новите Opel Zafira и Mokka X спомагат не само за повишаване на пътната безопасност, но и изразходват доста по-малко електроенергия в сравнение с други светлинни технологии. При спиране, когато Start-stop системата изключи двигателя, късите светлини остават включени, а светлините за завиване се изключват, намалявайки общата енергийната консумация на предните фарове.

Тагове:  OpelZafiraMokka

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.