Снимки: UC San Diego

Ръкавици предоставят усещане за допир във виртуалния свят

Агенция Монитор - сряда, 31-05-2017 - 13:27

За сега, когато човек иска да има осезаема обратна връзка, като в реалния свят, докато проучва заобикалящата го среда във виртуалната реалност, трябва да държи в ръцете си устройства, които вибрират при докосването на виртуални повърхности.

Учени от университета в Сан Диего (UC San Diego) разработват ръкавица, която според тях ще осигурява много по-истинско усещане. Това са леки гъвкави ръкавици, които имитират съпротивлението, което се усеща, когато се докосне истински предмет.

Все още в експериментална версия, с която може да се свири на виртуално пиано и използва Leap Motion сензор за движение, за да засича движенията на ръцете на потребителя в реалния свят.


Компютър определя, как тези движения кореспондират с предметите във виртуалния свят и активира ръкавиците. Ако движението на един пръст в реалния свят би довело до натискането на виртуален клавиш, тогава пръстът на тази ръкавица ще бъде активиран, създавайки усещане за докосване.
Това е възможно чрез мускулите на Mckibben, което са надуваеми латексови тръбички, покрити с плетени влакна, които се намират отгоре на ръката за всеки от пръстите на ръкавиците. Когато една от тръбичките е напомпана, се свива, като създава съпротивление за този пръст. Колкото повече се надува, толкова по-голямо е съпротивлението.


Сега учените работят върху това, да правят ръкавиците по-евтини и не толкова обемисти, както и да се откажат напълно от Leap Motion сензора и използват интегрирани датчици за определяне на положението на ръкавиците.

 
Тагове:  KUC-San-Diego

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.