Снимки Авторът

Развиваме с Коми детския и поклонническия туризъм

Добромир Радушев - събота, 15-07-2017 - 10:15

България и Република Коми ще подпишат споразумение за сътрудничество в туризма, което ще насърчи  пътуванията и обмена на информация между двете страни. Фокус в документа ще е детският туризъм, договориха във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Република Коми Сергей Гапликов. Той е на посещение у нас със заместник-председателя на Правителството на Коми - Григорий Саришвили. В срещата участваха областният управител на Варна Стоян Пасев и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук.

„Русия е стратегически партньор на България в туризма. За мен като министър е изключително важно да бъде гарантиран комфортът на руските туристи у нас“, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни рекордните ръстове в броя на руските граждани, посетили България през 2016 година, с което Русия заема 4-то място. Визитите им са над 580 0000, което е увеличение от около 20% спрямо предходната година. Успешният тренд продължава – от януари до края на май 2017 г. техният брой е над 71 хил., а отбелязания ръст е 6,4% в сравнение със същия период на миналата година. Към момента, в разгара на лятото, този ръст се очертава около 15%, подчерта министър Ангелкова.

Тя отбеляза, че за България е важно, както сътрудничеството с централната власт в Русия, така и с регионите. Има възможност да се  подготвят проекти за съвместна реклама за различни изложения или журналистически турове. „За нас е  важно да насърчаваме инвестициите в туризма. Подготвяме специална наредба за детските лагери. Важно е да уеднаквим стандартите чисто законодателно, защото местата за почивка на децата са с особен статут“, обясни Ангелкова. Тя съобщи, че има идея да се организират също дни на културата на България в Русия и на Русия у нас, за да се представят традициите и културата на двата народа.

Силен стимул за увеличаване  на гостите от Русия и регионите ще е и създаването на съвместни маршрути за религиозен туризъм. „Смятам, че ако направим няколко маршрута и след това ги предложим комбинирано, ще имаме по-голям успех“, подчерта министърът. Чрез ръководителите на  Република Коми тя се обърна и към бъдещите инвеститори в туризма, като декларира, че основен приоритет на българското правителство е намаляване на административната тежест. За всяка инвестиция е решаваща бързината и сме готови да помогнем на всички с намерение да инвестират в България, категорична бе Ангелкова.

„България е спокойна страна, която посреща отлично руските туристи. Високо ценим отношението ви към тях и особено към децата ни. Затова с готовност ще насърчаваме почивките им в България. Все повече наши сънародници предпочитат страната ви и се надявам това да продължи“, отговори Сергей Гапликов.    

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.