Британският посланик у нас Ема Хопкинс
Снимка БГНЕС
След Brexit

Британският посланик у нас: Засега няма да има промяна за работа и пътуване на българите

Агенция Монитор - събота, 25-06-2016 - 11:43

Братинският посланик у нас Ема Хопкинс обяви, че на този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа във Великобритания, както и до сега. Тя говори по време на вчерашната среща по време на вчерашната си среща с министъра на външните работи Даниел Митов по повод Brexit.

„Отношенията между нашите страни имат дългогодишна история – съществуват преди Европейския съюз и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа“, подчерта посланикът на Нейно британско величество у нас Ема Хопкинс.

„Уважаваме волята на британските граждани, но не можем да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път. За нас е важно да се съсредоточим върху това, което предстои и да намерим най-правилния подход за продължаване на сътрудничеството ни”, каза по време на срещата Даниел Митов. Той подчерта, че Великобритания остава важен партньор на България в Европа, както и наш съюзник в НАТО и другите международни организации.

От своя страна посланик Ема Хопкинс заяви, че предстои дълъг преговорен процес и страната й ще подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС. „Ще се стремим да гарантираме плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС, на основата на общите ни цели“, каза посланик Хопкинс.

Двамата дипломати се съгласиха, че ще се запазят традиционно добрите приятелски връзки между двете страни и ще продължат да развиват сътрудничеството си в сфери от взаимен интерес като икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм, съобщи БГНЕС.

По време на срещата бе засегнат и въпросът с българското председателство на Съвета на ЕС, което бе предвидено да се състои в тройка с Великобритания и Естония. Министър Митов и посланик Хопкинс се съгласиха, че по време на предстоящите разговори ще се намери решение на този казус, като активната комуникацията между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.