ЦИК с нова мярка срещу грешките в изборните протоколи

Тихомира Михайлова - понеделник, 13-03-2017 - 16:51

ЦИК ще направи опит по време на предсртоящите парламентарни избори да ограничи грешките, които допускат секциите при попълването на изборните протоколи. В края на миналата седмица от комисията приеха методически указания за СИК за предсрочния вот на 26 март. В тях изрично се записа, че ще има повторно преброяване на бюлетините, ако се открие съществено несъответствие в данните при предаването на изборните книжа от секциите в РИК и при въвеждането на данните от Информационно обслужване. Това разбира се ще става, ако членовете на секцията не могат да отстранят грешката на момента и не е ясно на какво се дължи разминаването. За да не се затруднява обаче целия изборен процес, повторното броене ще става едва след като останалите секции са предали своите документи.
Темата предизвиква дълги дебати по време на заседанието на ЦИК, като първоначалната идея идва от говорителя на комисията Цветозар Томов. Той предлага при двуцифрена разлика между общия брой действителни бюлетини и тези по партии РИК да отмени протоколите, а секциите да се съберат наново, за да преброят бюлетините. Томов дори дава пример, че разписките, които е издало Информационно обслужване за корекции на протоколите в два столични МИР-а са два и половина пъти повече, отколкото броя на протоколите. Това означава, че почти всеки протокол е бил с поне една или две грешки.  
Една част от ЦИК обаче смятат, че дори една да е грешката, то тя е съществена и не може да се налага „лимит“. В крайна сметка се стигна до компромисен вариант и без да се поставя число. Така в компетенциите на РИК остава тълкуването що е то „съществено разминаване“. От ЦИК само въведоха уточнението, че такова е налице, когато има опасност от неправилно отчитане на вота.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.