Русе се включва в най-големия хакатон в света

ЖА­НЕ­ТА ЙОР­ДА­НО­ВА - петък, 07-04-2017 - 13:27

Русе се включва за първи път в най-големия технологичен хакатон в света NASA Space Apps Challenge. Състезанието ще се състои на 29 и 30 април т.г. в Русенския университет, съобщиха от висшето училище. Освен крайдунавския град в хекатона, който се провежда ежегодно в страната ни от 2013 г., ще участват също София, Пловдив и Бургас.

Space Apps Challenge е международно състезание, което се провежда едновременно в над 100 града по целия свят под егидата на NASA. В продължение на 48 часа хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, самостоятелно или за предпочитане в екип, представят идеи и решения, които биха подобрили живота на Земята или допринесли за изследването на космоса. Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология и геология, като миналата година 15 000 души от 6 континента са участвали в него.

Месец преди състезанието от NASA обявяват глобалните приоритети, по които трябва да работят участниците. Тази година те са свързани с подобряване на живота на Земята, изучаване и опазване на нашата планета, нейния климат и природни ресурси, с проучване на влиянието на човешката дейност върху тях, мониторинг и анализ на природни бедствия, анализ на Земните екосистеми и търсене на следи от нови животински видове, и др.

Трите най-добри екипа от всяка локация в България продължават да се борят на глобално ниво. В последните няколко години български отбори редовно се класират в ТОП 5 в света.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.