monitor-electronics.gr
В ГЪРЦИЯ

Тръгна търгът за електронните винетки

Агенция Монитор - сряда, 27-12-2017 - 15:07

Търгът за въвеждането на електронно таксуване на пътните такси на базата на изминато разстояние по всички шосета в Гърция започна днес, съобщи в. „Български новини“. Плановете са системата да започне да работи в края на следващата или началото на 2019 г. Камионите, които влизат в страната, ще бъдат снабдени с електронна винетка, която ще плащат при напускането й.

По думите на министъра на инфраструктурата на южната ни съседка Христос Спирцис системата ще се прилага за всички магистрали в страната и няма да има необходимост да се спира на пунктовете за плащане, както е сега. „Ще платите разстоянието, което сте изминали“, поясни той и добави, че таксата ще може бъде изчислявана на изминати километри, за период време ползване на пътната мрежа, (ежедневно, ежеседмично, месечно, годишно) и в зависимост от концесиите на съответната пътна отсечка. Цената, която всеки шофьор плаща, ще се засича веднага след като превозното средство влезе и съответно напусне автомагистрала. Водачът ще има устройство или приложение на своя мобилен телефон, което ще таксува дори и през мобилния телефон за изминатото разстояние.

Според Спирцис на камиони и други тежкотоварни превозни средства над 3,5 т, минаващи транзит през страната, ще бъде забранено да използват странични пътища, за да не разбиват настилката им.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.