Хормонозаместителната терапия е спасение при настъпване на андропаузата
Yandex
След 30-е на всеки 10 години тестостеронът намалява с 10%

Ужасът андропауза докарва тежки депресии на мъжете

Силвия Николова - сряда, 28-03-2018 - 20:00

Диета и спорт я отлагат чак за старостта

Не само дамите са подложени на неудобствата на женската менопауза. Мъжете също имат своя „климактериум”, наречен от медицината андропауза, която обаче ги съсипва емоционално и дори ги докарва до депресия. Независимо, че силният пол не си признава за нея, първите признаци за настъпването й са засечките в леглото. Те подкопават психиката на мъжа, той е все недоволен, намръщен, търси повод да се кара с децата и жената за щяло и нещяло, избухлив е с колеги и не намира повод да се усмихне дори на разцъфтелите клони на дърветата. По този белег близките му могат да се досетят, че „нещо става с него” и деликатно да го насочат към ендокринолог.

Нарушенията в хормоналния баланс, настъпващи при мъжа с напредване на възрастта водят и до промени във външния вид - натрупване на мазнини в коремната област, намаляване и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, отслабнало либидо и еректилна функция, увеличение на простатната жлеза с проблеми в уринирането и оплаквания от болки в сърдечната област. По време на андропаузата свободният тестостерон намалява, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или нараства. Това е и основната причина за появата на затлъстяване в областта на талията и корема така, както натрупват излишни мазнини дамите. След 30-е при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10 процента. Едновременно с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин нараства.

Мъжкият „климактериум” удря имунната система най-силно. Зачестяват инфекциите и вирусните заболявания. В резултат на неизбежното затлъстяване пък, на ред са сърдечно-съдови заболявания и рискът от диабет тип 2.

Макар и диагнозата андропауза да е неизбежна, тя може да бъде отложена за старостта и вместо към 50-е да застигне мъжа дори след 70 – годишна възраст. Около 30 на сто от тях усещат симптомите й още в края на 40-е.

Това обаче, става само след консултация с ендокринолог. Според нивата на хормоните, които показват лабораторните изследвания, той ще им препоръча медикамент или хранителна добавка, ако случаят не се нуждае от лекарства. Лечението на андропаузата включва заместителна терапия с тестостеронови препарати, такива, които стимулират тестостероновата продукция, както и медикаменти, подтискащи производството на естрогени. Те се приемат само по лекарско предписание. Единственото, с което мъжът може да си помогне сам без консултация с лекар е да увеличи движението пеша, да си осигури 4 часа седмично за спорт, да откаже алкохола, освен на празници, и да набляга на немазните меса и салатите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.