От януари до октомври

Емигрантите пратили близо 1,5 млрд. лв. в България

Агенция Монитор - вторник, 26-12-2017 - 16:14

Най-много средства идват от нашенците в САЩ, Испания и Гърция

За 10 месеца сънародниците ни зад граница са пратили близо 1,5 млрд. лв. на близките си в България. Това показват данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ), цитирани от Investor.bg.

Общата сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на миналата година емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко, или 740 млн. евро. Само за октомври гурбетчиите са пратили малко над 71 млн. лв. От началото на годината слабият месец е бил август, когато паричните преводи на работниците в чужбина са 66,2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. От съседна Гърция например в офисите на една от автобусните линии могат свободно да се получават и изпращат пари от и за южната ни съседка.

От почти три десетилетия парите от емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика. Средствата, които те изпращат на семействата си в родината, допреди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната, като преводите от емигрантите нарастват. От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Те намаляват с над 6,2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912,8 млн. евро.

По предварителни данни преките инвестиции през октомври нарастват с 96,6 млн. евро, при намаление със 112,7 млн. евро година по-рано.

По данни на Евростат граждани на общността са изпратили 30,3 млрд. евро на роднини и приятели извън Стария континент. Към Евросъюза пък постъпват 9,9 млрд. евро под формата на лични трансфери. Най-много пари са изпратени от Франция - почти 10 милиарда както към жители на страни в ЕС, така и на живеещи извън общността, а постъпилите средства са едва 556 милиона. След Франция по отрицателен баланс се нареждат Великобритания, Испания и Италия. Португалия и Полша са най-големите бенефициенти на лични средства, показват още данните на Евростат.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.