БСП иска мораториум за частните болници, ГЕРБ: Това е противоконституционно

Тихомира Михайлова - четвъртък, 07-12-2017 - 12:24

БСП и ГЕРБ отново влязоха в задочен спор на тема здраве и състоянието на родните  болници. Червените предлагат забрана за лицензиране на нови частни болници, а общинските и държавните да се пререгистрират от търговски дружества по закона за лечебните заведения. В понеделник пък социалистите ще внесат промени в НПК за криминализирането на незаконния реекспорт на лекарства и да се въведе наказателна отговорност. Освен тези краткосрочни мерки, БСП предлагат и по-дългосрочни, сред които е идеята да се започне дебат за нов модел на здравеопазването, като са си поставили срок до март догодина той да бъде готов и приет с бюджета за 2019-та.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят промени в интерес на обществото, но предложенията на социалистите не са такива. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова дори определи като противоконституционно предложението за мораториум над частните болници. „Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването”, каза тя и допълни – „Когато се използват определени теми с цел трупане на политически дивиденти, е неприемливо”.  „Факт е, че болниците натрупали дългове, но това не се изчерпва само с търговския характер на тяхното функциониране. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди дни Нинова смело излъга, че в закона за бюджета на Касата и държавата те били предложили да отпадне функционирането на лечебните заведения като търговски дружества. Нямаше такова, защото е регламентирано в закона за лечебните заведения”, каза тя.

В темата се включиха и от „Обединените патриоти”, ДПС и „Воля”. Оказа се, че всички искат консенсус за нов модел в здравеопазването, но имат различни мнения по някои от въпросите.

Патриотите се обявиха „за” мораториума, който предлагат червените, тъй като болниците у нас са прекалено много. Те са скептични обаче относно идеята за пререгистрация на държавните и общинските болници, без обаче да се стигне до закриване на част от тях. Относно предложенията болниците да не са вече търговски дружества, от патриотите обясниха, че това може да се случи само при много тежък контрол и при различно финансиране на клиничните пътеки.

ДПС също смята, че трябва да има дебат за здравната система. Иначе имат резерви към идеите на левицата. Хасан Адемов обясни, че сега болниците са регистрирани като търговски дружества, защото извършват търговска дейност. Според него, за да се пререгистрират по друг закон първо трябва да обявят фалит по търговския закон, защото голяма част от тях имат дългове. Някой трябва да плати тези задължения, подчерта Адемов. Проблемът не е в това, че има повече болници, смята той. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не НС, каза още Адемов. Затова ДПС иска демонополизация на НЗОК, която била часа от проблема.

От "Воля" пък поискаха децентрализация и премахване на монопола на здравната каса. Трябвало да се изготви и регистър на заболяванията в България и на база неговата статистика да се вземат решенията.

Единственият въпрос, по който партиите са склонни на съгласие се оказва наказателната отговорност за незаконен реекспрот на лекарства. Патриотите и "Воля" биха подкрепили тази идея на червените. „Криминализирането на незаконния износ може да е част от решението”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Разкритията трябва да имат законодателно решение”, заяви пък Дариткова на въпрос за това, че съществуват „болници в болниците” и относно идеята за реекспорта на лекарства. „Има текст в закона за лечебните заведения, който забранява функционирането на територията на държавна или общинска болница на частно лечебно заведение, ако предметът е същия. Явно този текст не е достатъчно ограничителен и явно, за да няма изтичване на ресурс трябва императивно да се забрани функционирането на друго лечебно заведение. Изпълнителната власт е трябвало своевременно контролира и качеството на тези договори.”, заключи тя.

Всъщност предложението на БСП за промени в НК идват след акцията преди седмица на МВР и прокуратурата, когато бе разбита група за износ на лекарства. В отговор темата бе подхваната от главния прокурор Сотир Цацаров и здравния министър Крили Ананиев, след което стана ясно, че започват масови проверки в болниците.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.