Техническият университет вдига таксите с 50 лева (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - вторник, 07-03-2017 - 11:54

Годишните такси в Техническия университет (ТУ)  в София ще бъдат увеличени с 50 лева от следващата учебна година. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Георги Михов. Така студентите вече ще плащат 700 лв., вместо 650 лв. както досега. Увеличението важи както за новоприети студенти, така и за настоящите курсисти на университета.
За учебната 2017-2018 година висшето училище разкрива две нови специалности - „Мениджмънт и бизнес информационни системи“ и „Мехатроника и информационна техника“ на немски език.
Матурата ще продължава да бъде вход за висшето училище. Така например с  оценка от държавно – зрелостен изпит по български и литература ще може да се кандидатства за всички специалности без „Инженерен дизайн“, „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство“.
ТУ ще приема и с бележки от матурата по математика, физика, география, история и чужд език.
Конкурсните изпити в Техническия вуз в София ще са предварителни и  редовни.
Предварителните препитвания по математика например ще бъдат три – на 1 април, 8 април и 22 април. По немски и английски език изпитите в тази сесия са насрочени за 22 април и 27 май, като препитването по английски ще се проведе едновременно и във филиала в Пловдив.
Предварителният изпит по рисуване пък ще е на 22 април, а на следващия ден по композиция.
Редовният тест по математика ще се проведе на 3 юли, изпитът по рисуване  - на 4 юли, а по немски и английски – на 24 юни и 1 юли.
Проф. Михов коментира, че студентите имат пропуски в знанията си от училище  по математика и физика и затова се организират допълнителни обучения за първокурсници по тези предмети.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.