В малките магазинчета всичко се случва пред очите на клиента.
WWW.PIXABAY.COM
Малките хлебарници хит за започване на нов бизнес

8 лв. за кило хляб от бутикова пекарна

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - понеделник, 15-08-2016 - 09:00

Търговците твърдят, че го правят само от вносни продукти

Кило истински хляб от бутикова пекарна в столицата се предлага по около 6-8 лв., установи проверка на „Монитор“. Повечето хлебари обаче пишат цените си за 500 г и така заблуждават клиентите си.

В последно време в София се появиха доста скъпи пекарни, които твърдят, че произвеждат истински и висококачествени продукти. Общото между тях извън асортимента им е, че почти всички са собственост на чужденци или за да се позиционират на пазара използват чуждия опит в приготвянето на хляб и тестени изделия. В малките магазинчета всичко се случва пред очите на клиента, което пък му дава гаранция за качеството на продукта.

Пекарите твърдят, че използват само качествени продукти – истински яйца, хубави брашна и други съставки, които се внасят специално за целта. Оттам идвала и високата цена, добавят те.

 

Кроасаните струват между 1 и 2 лв.

 

Хляб с лимец се предлага на цени между 3,50 и 4 лв. за половин килограм, а т.нар. безглутенов хляб можем да си купим срещу 6 лв.

Сред интересните хлебни продукти на търговците са и царевични хлебчета, хляб с три зърна, хляб с четири брашна, както и със сушени домати и маслини. Цените им варират между 3 и 4 лв.

Фурните обикновено са концентрирани в центъра на столицата заради по-добрата локация и по-скъпите квартали в околността. В по-редки случи собствениците се ориентират и към крайните жилищни квартали.

В магазините се предлага и голямо разнообразие от сладки и соленки направени за всеки вкус. В повечето случаи те се предлагат насипно, като

 

цените за 100 грама започват от 2 лв.

 

Най-високи обороти хлебопекарните регистрират покрай празниците и най вече около Великден, когато продажбата на козунаци драстично се увеличава.

Една от бутиковите пекарни в София пък дори приема поръчки онлайн за пресни хлябове. Единственото условие е да дадем заявката си по-рано, тъй като т.нар. хляб с жив квас иска сериозна подготовка от едно денонощие. На сайта е уточнено, че доставката е 2 лв. и се поема от купувача, ако пък решим да вземем поръчката си сами от обекта, няма да се налага да плащаме допълнително.

„Интересът на гражданите непрекъснато се увеличава, защото хората все повече и повече се стараят да купуват здравословни храни – чисти и натурални. Ние не използваме никакви консерванти, стабилизатори или подобрители“, коментира за „Монитор“ Милена Терзова, управител на известна пекарна в столицата.

Тя обясни, че пазаруват всякакви хора, като идват и много пенсионери. По думите й те правят всякакви видове хлябове – на различни цени. Поради това потребителите са от различен клас - както с повече възможности, така и хора с по-ниски доходи.

Експертите от бранша уточняват, че

 

големите вериги не са им пряка конкуренция

 

тъй като разликата в качеството на хляба е огромна. Супермаркетите предлагат предимно замразен хляб, който не се приготвя на място. Тестото пък обикновено престоява с месеци по фризерите, а дори в много от случаите го доставят от чужбина.

Терзова уточни, че подобни бутикови фурни могат да се развиват и в провинцията, а не само в София. Цената на хляба според нея не се е променяла през последните 2 години, като не се предвижда и скорошно поскъпване на хлебните продукти. „Разбира се, ако цената на брашното и тока поскъпне, може и ние да ги увеличим, но за сега не се предвижда подобна промяна“, допълни още управителката.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.