Към момента са одобрени 43 проекта.
PIXABAY.COM
ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС

Дават 15 млн. евро за българо-турски проекти

Агенция Монитор - вторник, 09-01-2018 - 15:23

Дават нови 15,6 млн. евро за българо-турски проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в Одрин. Приоритетни ще бъдат интегрираните проекти, с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности, в които са включени „меки мерки“.

Освен това проектите вече ще могат да се подават и онлайн. „Това ще даде възможност за подаване на по-широк спектър от проекти, ще улесни условията за сътрудничество и партньорство между двете страни, а и ще ускори процеса на оценка на проектите“, отбеляза зам.-министърът.

Към момента програмата е финансирана с бюджет от близо 30 млн. евро. Одобрени са 43 проекта, подадени по първата покана за набиране на проектни предложения, на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм. „Чрез тези 43 проекта се очаква да бъдат изпълнени напълно 13 от общо 21 индикатора на програмата, които показват изпълнение на заложените цели за развитие на трансграничния регион“, каза Николова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.