СНИМКА МОНИТОР

Дават 66 млн. лв. за евтини заеми за инвестиции в градската среда и западнали индустриални райони

Агенция Монитор - събота, 07-10-2017 - 10:09

66 млн. лв. са предоставени за реализиране на инвестиции в пазари, здравна, спортна и бизнес инфраструктура, включително за обновяване на западнали индустриални територии в рамките на зони с потенциал за икономическо развитие, образователна инфраструктура, паркинги, културни и развлекателни обекти. Средствата представляват възвръщаеми суми, предоставени по финансови инструменти в рамките на проекти, реализирани по оперативната програма, съобщиха от МРРБ.

Отпускането на средствата става възможно след подписване финансово споразумение за поемане на права и задължения на Холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД.

На 31 октомври миналата година приключи първият цикъл от инвестирането на ресурса по инициативата JESSICA в рамките на ОП „Регионално развитие“ 2007 - 2013 в допустими проекти за градско развитие на територията на 7-те големи града в България. Средствата са вложени в реализацията на проекти под формата на нисколихвени кредити посредством два фонда за градско развитие – Фонд за устойчиво градско развитие на София и Регионален фонд за градско развитие за градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Подписването на споразумението с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД ще даде възможност за реинвестиране на ресурса по инициативата JESSICA в нови приходоносни проекти на принципа на публично-частното партньорство.

Финансовите инструменти от типа JESSICA стимулират както такъв тип инвестиции, така и кредитни институции за участие в публичните политики за регионално и градско развитие. Те насърчават предприемаческия дух и позволяват на всички икономически субекти да участват в развитието на градовете и да получават подкрепа със средства от Европейския съюз, допринасяйки за постигане на устойчив ръст на икономиката чрез реализиране на финансово устойчиви и целесъобразни проекти и инвестиции.

Това е продължение на политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подкрепа и стимулиране на публично-частно партньорство за подобряване на качеството на живот и развитието на регионите в България.

Съгласно Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове лицето, управляващо Фонда на фондовете, изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг по оперативната програма след изтичането на срока на действие на финансовото споразумение, сключено между Република България и Европейската инвестиционна банка по JESSICA.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.