Ръководителят на инсталацията Костадин Шкретов разведе Мая Манолова из обекта и заяви, че няма неприятна миризма
Авторът
Заради централа за ток от биотор

Астма мъчи хлапетата в село Труд

Ели Крумова - вторник, 15-11-2016 - 13:29

Омбудсманът пита защо няма ОВОС на цеха, жителите на бунт, искат закриване на производството

Значително увеличение на децата, болни от респираторни заболявания, астма и фаренгити констатират лекарите в село Труд. Причината е работещата от около година и половина в непосредствена близост до населеното място инсталация за производство на ток от биомаса и течен тор. Това съобщи педиатърът д-р Атанаска Ямакова при посещението на омбудсмана на републиката Мая Манолова в Труд.

„Хората се оплакват от миризмите, от газовете, които се отделят във въздуха. Разбрахме от лекарите, че се увеличават и заболяванията на дихателните пътища, основно астми и други. Което според тях е пряко свързано с дейността на централата”, заяви Манолова, която влезе този вторник в централата и се запозна с производството й. Заедно с нея бяха и хората от Инициативния комитет (ИК) на селото, които през минута – две бърчеха носове от изключително неприятната миризма на фекалии в двора на фирмата.

„Вятърът носи на талази тази ужасна миризма до домовете ни. Сега е студено, но си представете 40 градуса жега плюс вонята, ад е”, коментираха хората от ИК. „На мен не ми мирише нищо. Когенераторът е австрийски и специално този производител декларира, че емисиите на изгорели газове съответстват на евро стандартите. Всичката газ се изгаря в когенератора и няма обгазяване на селото”, заяви ръководителят на инсталацията Костадин Шкретов, но думите му контрира Мая Манолова, която бе категорична: „Мирише!”.

Тя уточни, че предстои пълна проверка в РИОСВ защо няма направена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и какви документи има по казуса в община „Марица” и в Районния център по здравеопазване (РЦЗ). „Ще направим препоръка за изготвяне на ОВОС. Ще искаме от министъра на МЗ в спешен порядък да изготвят правила за функционирането на подобни обекти и отстоянието им от населени места. Моето впечатление е, че тази централа няма как да продължи да съществува на това място предвид недоволството на хиляди хора, които живеят в село Труд. Няма как това да се случи напук и въпреки гражданите”, бе категорична омбудсманът.

Жителите на селото отдавна настояват централата да бъде или закрита, или преместена на друго място. Според кмета на селото Красимир Минков камионите с оборска тор към централата минават през центъра на Труд и разбиват улиците. За направата на обходен път трябват 2-3 милиона лева, с които общината не разполага. 

Инсталацията се намира много близо до последните къщи на село Труд, а пътят до нея е осеян с кратери

Мая Манолова уточни, че ще иска спешни срещи с министрите в оставка на здравеопазването и на околната среда и водите, за да се уточнят правилата за функционирането на подобни централи в близост до населените места. 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.