Съмишленици от цялата страна помагали в реденето на пъзела

Стълба-мозайка стигна до слънцето в Преслав

КРАСИМИР КРУМОВ - понеделник, 24-07-2017 - 12:41

Приложничката Петя Мод оцвети сивите стъпала между две улици в града

Слънце изгря над тротоарна стълба от 52 стъпала към ул. "Хан Омуртаг" във Велики Преслав. Слънцето е най-горната част от огромно мозаечно пано, което представя сцени от полята със слънчоглед и лавандула край града, къщичките в старата българска столица, петел, провикнал се да вика слънцето. Мозайката е дело на приложничката Петя Мод и нейните приятели, а проектът започна като идея още през декември 2014. Общата площ на мозайката е 22 квадратни метра.
"Монтажа е приключен , благодарение на Пламен Братоев и Ваня Майсторска. Най-после! Има и довършителни работи ,остава фугиране на 20 стъпала и окончателно измиване . Но най-тежката работа е свършена." - написа в неделя след края на тригодишния си труд Петя Мод, която отчиташе всяка стъпка нагоре между улиците "Борис Спиров" и "Хан Омуртаг" във фейсбук.
В началото идеята беше 4500 лева, които трябваха за завършването на мозайката да бъдат събрани от дарения от преславските "боляри", но след първоначалния ентусиазъм акцията замря и всичко остана в ръцете на авторката Петя Мод. “Занимавах се с гоблени, обичах да бродирам, но в един момент лекари ми казаха, че имам проблем с очите и ако продължавам с гоблените, ще си увредя зрението” - описва началото на интереса си към мозайката Петя.
Към проетка я подтикнала сивотата на българските градове, а и Преслав от зараждането си като българска столица бил и център на българското мозаечно изкуство. Авторката разделила 52-те стъпала на 7 различни сцени, разделени от площадки, като всяка една картина е със собствен сюжет. Цялата мозайка е от над 8 хиляди късчета и за създаването и до старата столица са пътували съмишленици любители на мозайката и професионалисти от цялата страна.
 
За подреждането на петела например във Велики Преслав пристигнали Стойка Матева от Стара Загора, Милка Ботушева от Сливен , а Радка и Мария Маркови дошли чак от Петрич.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.