11 нови случая на ХИВ само за седмица

Изследват за СПИН с тестове назаем (ОБНОВЕНА)

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - понеделник, 20-11-2017 - 16:09

11 потвърдени нови случая на заразени със СПИН е установила Националната референтна потвърдителна лаборатория през миналата седмица. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести по време на здравен семинар по проблемите на ХИВ и СПИН, който се проведе в София.

2 678 са установените

инфектирани с вируса към 31 октомври.

Според инфекционисти обаче броят им е близо 3500 души, тъй като има много хора, които не подозират, че са серопозитивни. Всяка година се диагностицират около нови 200 човека с инфекцията,  допълни специалистът.

Оказва се, че независимо от тези цифри нашата страна е под средното ниво по ческтота на инфекцията за страните от Европейския съюз. Серопозитивните  и развилите болеснтта са 5,8 на сто, което ни нарежда дори през Латвия и Естония, които се сочат като добри примери в други области на здравеопазването сред страните от бивша Източна Европа. Това подчерта проф. Христо Тасков от Националния център за заразни и паразитни болести и допълни, че от новодиагностицираните 85% са мъже, 16 на сто са жени.
Той поясни, че високият процент е заради гей общността, тъй като инфекция

се предава много по-лесно чрез

аналния секс, отколкото при хетеросексуалния.
Оказва се още, че новооткритите зарази са на възраст между 20 и 40 години. Проф. Тасков поясни, че инфектирането е настъпило поне пет години по-рано, което означава, че с ХИВ са се заразили и 15 – годишни момчета. Най-много инфектирани има в София, Пловдив и Варна.
Държавата не е осигурила тестове и реактиви на Националната референтна и потвърдителна лаборатория за изследване на ХИВ/СПИН, съобщи още проф. Кантарджиев.
Нейният директор доц. Ивайло Алексиев поясни, че за да не спре работата и пробите да бъдакт изследвани,  лабораторията използва тестове назаем или отпускани даром от фирма производителка. Реактивите пък вместо чрез доставка след обявена обществена поръчка от Министерство на здравеопазването са осигурени по рамкова програма в областта на научните изследвания, спечелена от лабораторията.
Три теста общо се правят задължително, за да се потвърди наличието на ХИВ, ако първият е показал, че има зараза, уточни доц. Ивайло Алексиев. Прозоречният период при традиционното скринингово изследване е един месец, а бързите тестове е до 3 месеца, допълни той.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.