Изкърпването на пътищата ще започне през пролетта.
СНИМКА МОНИТОР
От пролетта

С 50 млн. лв. кърпят зимните дупки по шосетата

ВАСИЛ НАНЧЕВ - понеделник, 20-03-2017 - 14:00

Още 27 милиона отиват за осеви линии, мантинели и пътни знаци

50 млн. планира да инвестира от април пътната агенция за пролетно изкърпване на зейналите от зимата дупки по шосета, съобщиха за „Монитор” от ведомството. Парите са от бюджета на АПИза текущо поддържане на републиканската мрежа - автомагистрали, пътища - първи, втори и трети клас.

От агенцията припомнят, че след края на зимния сезон ще се изкърпят

 

първо най-натоварените направления,

 

а след това и останалите. Какъв ще бъде редът и графикът на ремонтите обаче ще стане ясно след като бъде извършен подробен оглед на състоянието на републиканските пътища. Планира се това да стане през април. Въз основа на извършените проверки ще бъдат предприети необходимите мерки по програмата за текущ ремонт и поддържане. Предвидени са и работи за подобряване на отводняването, отстраняване на излишната растителност в обхвата на пътя, подновяване на вертикалната и хоризонталната маркировка в някои участъци, ограничителните системи.

Целта е ремонтите по държавните шосета

 

да приключат преди началото на активния туристически сезон,

 

планират от пътната агенция.

От ведомството съобщиха още, че за ремонт и възстановяване на пътни принадлежности са предвидени още над 27,4 млн. лв. От тях 15,3 млн. лв. са за обновяване на хоризонталната маркировка, 10 млн. лв. - възстановяване на ограничителните системи (основно мантинелите), увредени при пътни инциденти, а 2,1 млн. лв. - подновяване на пътни знаци и табели.

По отделни най-разбити и натоварени отсечки, като частта от първокласното шосе Е-79 между Благоевград и Сандански пътната агенция аварийно изкърпва със студена асфалтова смес зейналите дупки. Това се прави през 2-3 седмици, в зависимост от това

 

колко време издържат кръпките на интензивния трафик.

 

От АПИ съобщиха, че от понеделник до събота ще се прави спешно изкърпване на част от стария първокласен път от София за Варна. Ще се пълнят дупки в отсечката от пътен възел „Витинска река“ до „Рибни вир“. Ремонтните бригади ще работят от 08.00 часа до 18.00. През това време всички ползващи стария първокласен път Е-79 между София и Ботевград, ще трябва да пътуват по АМ „Хемус“ или по второкласното шосе през Искърското дефиле - София - Ребърково, предупреждават от пътното ведомство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.