Нов транзистор за течните компютри

Агенция Монитор - четвъртък, 09-11-2017 - 14:38

При процеса на създаване на нов вид електроника, която изглежда и се усеща мека, подобно на естествен организъм, машинните инженери от университета Карнеги Мелън (Carnegie Mellon) са разработили течен транзистор от метална сплав на индий и галий. Потенциалните приложения на тези течни компютри са интригуващи, от биологично съвместими медицински устройства до променящи формата си роботи.

До скоро единственият пример за течна електроника бяха микропревключватели, съставени от малки стъклени тръбички с капа живак, която затваря веригата, движейки се между двата проводника. Течният транзистор е много по-сложен превключвател, който е направен от течна метална сплав, която не е токсична и може да се смесва с гума, за да се създават меки, разтегливи схемиЗа разлика от живачния превключвател, при който накланянето на тръбичката затваря веригата, течният транзистор работи, като отваря и затваря връзката между металните капчици по посока на напрежението. Когато напрежението тече в една посока, капките се свързват и веригата се затваря. Ако тече в друга посока, капките се разделят и веригата се отваря.
Учените от Лабораторията за меки машини (Soft Machines Lab) в Карнеги Мелън твърдят, че редуването на отваряне и затваряне позволява на превключвателя да имитира транзистор благодарение на явлението капилярна нестабилност. Трудност представлявало да се предизвика нестабилност, така че капките се съберат от две в една и обратното, безпроблемно.

Изследвайки капките във вана от натриев хидроксид инженерите установили, че съществува връзка между напрежението и електрохимичната реакция, където напрежението предизвиква повишено окисляване на повърхността на капката, променяйки повърхностното напрежение и предизвиквайки разделяне на капката на две. По-важно е, че свойствата на превключвателя действат като транзистор.

Учените казват, че новият течен транзистор дава възможност за създаването на миниатюрни течни компютри, които са биосъвместими и могат да взаимодействат директно с телесните тъкани, за да действат следят дадена болест или да помогнат на пациентите с инсулт да възстановят мозъчните си функции. Освен това течните вериги ще позволят преконфигуриране на материалите, променяйки функциите им или поправяйки повредените зони.

Тагове:  KCarnegie-Mellon

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.