В момента между столиците на Русия и Татарстан се пътува с влак 14 часа.
СНИМКА KAZANFIRST.RU

Китай разработва влак „стрела” за скоростната жп линия Мсква-Казан

Агенция Монитор - вторник, 07-02-2017 - 09:22

Тренът ще може да вдига 400 км/ч

Китай е започнал разработката на влак „стрела”, способен да развива 400 км/ч, който ще се използва на високоскоростната жп линия Москва - Казан, съобщи днес China Daily.

Машините ще бъдат изпробвани изпробвани на дългото 709 км трасе между Пекин - Шъньян. В момента китайците разполагат с технология, позволяваща им да произвеждат влакове, развиващи скорост 200-250 км/ч. вече е разработена и платформа за композиции движещи с около 350 км/ч.

Проектът за високоскоростната линия между Москва и Казан, която ще е с дължина 770 км, предвижда да има спирка на всеки 50-70 км. С влака „стрела” времето за пътуване между двата града ще се съкрати т сегашните 14 часа на 3,5 часа. Плановете са линията да бъде пусната в експлоатация до 2022-2023 г. Стойността на проекта са изчислява на 1 трлн. рубли (над 17,03 млрд. долара). Отсечката е част от високоскоростната линия Москва - Пекин, чието строителство се оценява на почти 120 млрд. долара.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.